Reformierakonna volikogu otsustas anda erakonna juhatusele volitused läbirääkimiste pidamiseks Keskerakonnaga võimaliku osalemise üle uues valitsuskoalitsioonis, et kindlustada Eesti poliitilise kursi järjepidevus ning viia edukalt lõpule kõigi seniste Eesti valitsuste ühised jõupingutused Eesti liitumiseks Euroopa Liidu ja NATO-ga, ütles partei pressiesindaja BNS-ile.

Reformierakonna pressiesindaja sõnul hääletas selle otsuse poolt umbes 60 volikogu liiget, vastuhääli ei olnud, kaks volikogu liiget jäid erapooletuks.

Erakonna volikogu märkis, et võimuvaakumist väljatulemiseks peab Reformierakond olema valmis osalema valitsuse moodustamise läbirääkimistel kõigi jõududega, kes on avaldanud valmisolekut kanda vastutust valitsuse moodustamise eest.

“Täna on sisulist valmisolekut valitsemises osaleda näidanud vaid Keskerakond. Kogu muu avalduste tulevärk on olnud võimult taandumise katmiseks,” ütles Reformierakonna esimees Siim Kallas parteikaaslastele esinedes.

Kallas tunnistas, et ühises koalitsioonis osalemine Keskerakonnaga ei ole Reformierakonnale sugugi kerge.

“Keskerakond on kahtlemata tugev erakond, kes oskab oma seisukohti kaitsta sama hästi kui meie,” ütles Kallas. Ta lisas, et Reformierakonnal on kolmikliidust olemas väärtuslik kogemus edukaks koostöötamiseks ideoloogiliselt väga erineva partneriga.

Reformierakonna esimehe sõnul usub volikogu, et Reformierakond suudab väärikalt oma rolli täita ka võimalikus koalitsioonis Keskerakonnaga, ütles erakonna pressiesindaja BNS-ile.

Kallas nägi võimalikus koalitsioonis Keskerakonnaga ka mitmeid positiivseid külgi.

“Eesti on vastandumisest väsinud. Keskerakonda toetab ligemale veerand Eesti valijaskonnast ja ma usun, et Eesti arengule mõjub see positiivselt kui nende valijate huvid on riigivalitsemises langetatavate otsuste kujunemisel esindatud,” sõnas Kallas.

Ta ütles, et mõistlikud ühiskondlikud kokkulepped erinevaid valijaskondi esindavate erakondade programmide vahel hakkavad edaspidi mängima üha suuremat rolli, isikud väiksemat.

“Koostöövõimetud erakonnad praagitakse päeva lõpuks välja ja need kaovad,” ütles Kallas. “Volikogu sõnastas, et Reformierakonna olemine sellise valitsuse üheks osapooleks sõltub mõistagi sellest, kas ollakse võimelised kokku leppima koalitsioonileppe põhimõtetes ja võtmepositsioonide jaotuses,” lisas Kallas.

Tema sõnul võib ennustada, et läbirääkimised koalitsioonileppe üle tulevad rasked.

“Kui mõlemaid pooli rahuldavate lepeteni ei jõuta, siis koalitsiooni mõistagi ei sünni,” lisas Kallas.

Reformierakonna volikogu ei toetanud laupäeval erakorraliste valimiste esilekutsumist kui riigikogus esindatud erakondade otsustus- ja vastutusvõimetuse ilmingut.