Reet Aus liitus Teeme Ära Sihtasutusega ning disainis 15. septembril toimuvaks Maailmakoristuspäevaks spetsiaalse noolesärgi.

Särke on plaanis toota 30 000 ja päästa selle abil prügiks muutumisest viis tonni tekstiilijäätmeid. Särgimüügitulu jagatakse koristuspäeva korraldamiseks.

30 000 Maailmakoristus-särgi õmblemine säästab vastavalt väljatöötatud keskkonnaarvutustele (selleks on Upmade-sertifitseerimine) 108 miljonit liitrit vett ja üle 100 000 kilovatt-tunni energiat ning väldib ligi 60 000 kilogrammi CO2 tekkimist, võrreldes masstootmisel toodetud tavaliste särkidega.

“Keskkonnamõju vähendamine on moetööstuses oluline teema, mistõttu on meie fookuses tekstiili ülejääkide taaskasutamine ehk tavapäraselt prügiks minevale materjalile uue väärtuse andmine,” selgitas tunnustatud moelooja ja keskkonnaaktivist Reet Aus.

“Tekstiili ülejääk on uus ja puhas materjal, mida tekib igas keskmises tootmises ca 15-20% ning mis masstootmise tänase kiiruse ja kasumimudeli juures lõpetab tihti tekstiiliprügimägedel,” lisas ta.

Teeme Ära Sihtasutuse juhatuse liige Eva Truuverk tunnustas ühise koostöö algust: “Olgugi, et meie tegevusvaldkonnad võivad esmapilgul tunduda väga erinevad, on meie mõlema eesmärgid täpselt samasugused - et maailm ei upuks prügisse.

Seetõttu tundus meie ühine koostöö väga loogiline. Teeme Ära ei ole pelgalt keskkonnaorganisatsioon vaid inimesi ühendav liikumine, mis näitab ilmekalt, et väikestest tegudest sünnib kokku üks suur tegu.” Koostööd ei tehta ainult tänavu, vaid see on pikemaajalisem projekt.

Teeme Ära Sihtasutus sündis Rainer Nõlvaku eestvedamisel algatatud üle-eestilisest koristusaktsioonist “Teeme ära!”, mille käigus koristasid ligikaudu 50 000 vabatahtlikku kogu Eesti territooriumilt ligi 10 000 tonni prügi.

Sellest kasvasid edasi globaalsed ühiskondlikud koristusaktsioonid kaasates ligi 150 erinevat riiki. Teeme Ära SA eestvedamisel toimub 15. septembril 2018 esimene World Cleanup Day 2018.

Reet Aus on tunnustatud moe-, teatri- ja filmikunstnik, Eesti Kunstiakadeemia vanemteadur ja keskkonnaaktivist.

Ta on jätkusuutliku disaini praktiseerimisel välja töötanud väärtustava taaskasutuspõhise tootmismeetodi (ingl upcycling) ja sertifitseermissüsteemi Upmade, mida rakendatakse masstootmises. Selle sertifikaadi alusel toodetakse ka kogu tema enda rõivakollektsioon Reet AusTM brändi nimel all.