“Sellega on, jah, mingisugune jama. Kaamera töötas väga mõnusasti, kuid paar päeva tagasi läks midagi rikki. Praegu pole võimalik asja uurima minna, sest jääd pole,” kinnitas hülgeuurija Ivar Jüssi, kirjutab ajaleht
.

"Ma arvan, et ülekandesüsteem töötab, aga millegipärast on kaamera ja ülekandesüsteemi vahel mingisugune jama. Minu kahtlus on see, et rebased võivad olla kaabli katki hammustanud,” ütles Jüssi.

Kahtlus langeb rebastele seetõttu, et paar päeva pärast seda, kui rebased saarele ilmusid, kustus kaamera pilt ära. Enne seda oli kahte rebast ka kaameras näha.

“Ilmselt läksid rebased mööda jääd saarele uudistama ja jäid vangi, sest jää enam hästi ei kanna. Kuna rebased on sellised närilised, kes kõigele, mis natukenegi huvitav, hambad sisse löövad, siis ma kahtlustan, et nad hammustasid hülgekaamera kaabli läbi.”

Mis neist rebastest nüüd edasi saab? “Jääga nad tulid, aga jää lagunes nädalapäevad tagasi ära ning kui jääd enam ei tule, siis jäävad rebased saarele ja surevad nälga ära.”

Seevastu hüljestele on tänavune talv olnud väga meeltmööda. “Kui meri jäässe läks, istusid hülged koos poegadega rõõmsalt saarel ja ootasid, kuni vesi lahti läks. Hülgepoegadele rebased kurja teha ei saanud, sest saarel olevad hülgepojad olid juba suuremad kui rebased,” hindas Jüssi olukorda.

Hüljeste kaamera saab Jüssi sõnul korda aga siis, kui meri täitsa lagedaks läheb ja paadiga saare juurde pääseb.