Sotsiaalministeerium saatis kooskõlastusringile eelnõu, milles soovitakse täpsustada kehtivat ministri määrust nii, et ravimite ohutusega seonduvate andmete edastamise kohustus laieneb ka ämmaemandatele ja õdedele, vahendab BNS.

Määrust soovitakse muuta selliselt, et ka õde või ämmaemand peab kõikidest ravimitega seonduvatest tõsistest kõrvaltoimetest teatama Ravimiametile. Kõikidest mittetõsistest kõrvaltoimetest peaksid nad määruse täpsustumisel hakkama teatama ravimi müügiloa hoidjale. Eelnõu järgi ei kuuluks tõsistest kõrvaltoimetest teatanud õe või ämmaemanda andmed sarnaselt arstile avalikustamisele.

Määrus on planeeritud jõustada 1. septembril 2010. aastal, Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse jõustumisel jõustuva Nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse muudatusega. Viimati nimetatud seaduse muudatuse jõustudes tohib immuniseerimist läbi viia ka õde, kes on täies mahus läbinud immuniseerimisalase täiendusõppekursuse.

Ämmaemandatel on alates käesoleva aasta 1. aprillist piiratud ravimite osas retsepti väljakirjutamise õigus, mistõttu on ka nemad kohustatud teatama ravimi kõrvaltoimete ilmnemisel vastavat asutust. Näiteks võivad ämmaemandad välja kirjutada teatud rasedusvastaseid ravimeid.

Eelnõu esitatakse kooskõlastamiseks e-õiguse kooskõlastusringil ministeeriumidele ja arvamuse avaldamiseks Ravimiametile, Terviseametile, Õdede Liidule ja Ämmaemandate Ühingule.

Sotsiaalministeerium selgitas BNS-ile, et õdedele lisaks ravimiohutusega seonduvatele uutele kohustustele ka retseptikirjutamise õiguse andmise teemaga tegelemiseks on moodustatud töörühm. Eelmise aasta detsembris sõlmisid ministeerium ja Perearstide Selts koostöökokkuleppe, mille üks punkt on pereõdede tegevuse võimalik laiendamine, sealhulgas piiratud retseptiõiguse andmine.

Eesti on üks väheseid selliseid erandeid arenenud tervishoiusüsteemiga riikide hulgas, kus õdedel puudub igasugune retseptikirjutamise õigus, ütles õdede liidu president Ester Pruuden BNS-ile. Sotsiaalministeeriumis äsja valminud eelnõu, millega soovitakse õdedele seada ravimiohutusega seoses lisakohustusi ja lisavastutust enne neile retseptikirjutamise õiguse andmist, tuli õdede liidule üllatusena, ütles Pruuden.