“Eesti andmed ei viita, et Pandemrix võiks narkolepsiat põhjustada, kuid arvestada tuleb sellega, et Pandemrixi kasutus on olnud võrreldes teiste riikidega väike ning kõrvaltoimetest teatamise aktiivsus on Eestis samuti väga madal. Pandemrix-ga on tänastel andmetel Eestis kokku vaktsineeritud 10 300 inimest,” ütles Delfile ravimite osakonna juhataja asetäitja Ott Laius.

Narkolepsiajuhtudest on teatatud peamiselt Soomes, Rootsis ja Islandil, vähem Norras, Prantsusmaal ja Saksamaal.

“Täna avaldatud Soome andmete põhjal ei võeta lõplikke seisukohti, ka Soomes peetakse vajalikuks uurida, mis on haigestumist soodustavad faktorid,” selgitas Laius. Laekunud teadete alusel hinnatakse pidevalt ravimi võimalikku seotust kirjeldatud kõrvaltoimega. Viimati avaldas Euroopa Ravimiamet hinnangu 2010. aasta augustis, kui kindlat seost narkolepsia ning Pandemrix’i vahel ei tuvastatud.

Ilmnenud uute andmete alusel hinnatakse võimalikke seoseid uuesti Inimravimite Komitee istungil veebruaris. “Selles arutelus osaleb ka Eesti,” kinnitas Laius. Lisaks on Euroopas käimas laiaulatuslikud uuringud Pandemrix’i ning narkolepsia võimalike seoste uurimiseks, kuid nende tulemused selguvad alles kevadel. Euroopa Ravimiamet on praegu seisukohal, et vaktsiinist saadav kasu ületab võimalikud ohud.

Soome tervise ja heaolu instituudi teatel on vaktsiini Pandemrix saanud lastel ja noortel suurem risk haigestuda narkolepsiasse.

Esialgsete, veel täpsustatavate andmete järgi on Pandemrix vaktsiini saanud 4-19-aastaste risk haigestuda narkolepsiasse üheksakordne võrreldes nendega, keda pole vaktsineeritud, teatab Ilta-Sanomat.

Pandemrixi võimalike kõrvaltoimete kohta on ravimiametile saadetud 49 teatist, kus kirjeldati 141 kõrvaltoimet, neist kaks tõsist (ravi vajanud allergilised/anafülaktilised reaktsioonid).

Mittetõsistest kõrvaltoimetest ilmnesid peamiselt palavik, süstekoha reaktsioonid (valu, punetus, turse), lihasvalu, liigesvalu, halb enesetunne, peavalu. Kolmel korral kirjeldati seni mitteteadaolevat kõrvaltoimet — silmade valgustundlikkust.