„Ravimite soetamine Balti jaama turult on erakordselt eluohtlik tegevus,“ ütles Irs Kuku raadio saates „Vastasseis“. See on tema sõnul kindlasti inimeste harjumus tarvitada samu ravimeid, mida juba emad ja vanaemad on kunagi võtnud. Kuid ta tõdes, et olematud ei ole kindlasti ka hinnaerinevused apteegiravimitega võrreldes.

Irs jagas Venemaalt toodud ravimid laias laastus kolme grupp. Isegi legaalselt Venemaal valmistatud ravimid ei ole tema sõnul toodetud nõutavates tingimustes. Ka Venemaa ise on tunnistanud, et nende apteekides on 20 protsenti võltsitud ravimeid ja lisaks võivad osad Eestisse toodavad ravimid olla täiesti illegaalselt toodetud.

Irs rääkis, et Venemaa ravimeid ei eristata kuidagi teistes riikides toodetud ravimitest. Olenemata päritoluriigist on ühesugused nõuded, millele vastavust kontrollitakse. Need ei ole tema sõnul mingid banaanikõverust määravad direktiivid, vaid ratsionaalsed nõuded, et inimeste tervisele kvaliteetne ravim oleks tagatud.

Selle taga, et Eesti turult legaalselt Venemaa ravimeid osta ei saa, on tootjate huvi. Kas nad on huvitatud sellest või mitte, ja täna nad ilmselgelt ei ole.

Võrdluseks tõi Irs näiteks India ravimitööstuse, mille toodangut ei olnud paarikümne aasta eest Euroopas, aga täna on nad nõuetele vastavad ravimid Euroopa turule toonud.

Ravimid võivad tulla müügile läbi Euroopa ravimiameti, kus antakse luba kõigis liikmesriikides müümiseks. Ka võivad tootjad otse Eesti ravimiametilt taotleda oma ravimite registreerimist Eestis, kuid seda võimalust eriti ei kasutata. Kõige sagedasem on Irsi sõnul see, et Eesti ravimiamet tunnustab mõnes teistes Euroopa liikmesriigis registreeritud ravimi.