Delfi avaldab Anto Raukase koostatud pöördumise Põhja ringkonnaprokuratuurile muutmata kujul:

Eesti Omanike Keskliit on Eesti mõjukaim mittetulundusühing, mis koondab ligikaudu 55 000 inimest. Valdav osa neist elab Tallinnas ja meie liikmed tunnetavad sageli linnas valitsevat ebaõiglust. Omanike Keskliit on lisaks vee- ja energiaprobleemidele pööranud suurt tähelepanu elanike olmetingimustele ja kõigi inimeste võrdsele kohtlemisele. Pidevalt on toetatud koduomanikke ebaõiglastes ja vaid kitsa kildkonna huve teenivates planeeringuprotsessides, näiteks Kakumäe sadamas ja Lillekülas.

Meile on tulnud palju kaebusi Tallinn Transpordiameti osas, kes elanike arvates paigutab kiirus-, parkimis- ja peatumismärke sageli üsna läbimõtlematult ja paljude hinnangul ka pistise eest. On ju hästi teada Vello Lõugase ja Mati Songisepa afäärid samast ametist.

Pistise andmist on enamasti raske tuvastada ja märgi paneku otstarbekust raske vaidlustada, sest käiku läheb kogu ameti ja selle sõpruskonna ringkaitse. Selleks, et ahelat läbi raiuda, saadame teile kontrollimiseks fakti, mida asjaosalistel on ümber lükata praktiliselt võimatu.

Vikerlase tänav on tüüpiline Lasnamäe tänav, kus kuni viimaste nädalateni ei olnud mitte ühtegi peatumis- ega parkimiskeelu märki. See puudus (ja puudub ka praegu) isegi tänaval oleva gümnaasiumihoone ees, mis tekitab lastevanemates ja kooli personalis suurt rahulolematust ning paneb autodest väljuvad lapsed eluohtlikku olukorda, sest majade ees parkivad autod hõlmavad täielikult kogu parempoolse sõidurea.

Kuid kõigile ootamatult ilmus tähtajatu ööpäevaringse mõjuga parkimiskeelu märk Vikerlase 20 kortermaja ette, mis lubab parkimist vaid maja elanikele. Siin on korralikud parkimistaskud ja päevasel ajal pargib seal vaid mõni üksik auto. Kui märk olnuks tahvliga “alates näiteks kella 19-st kuni kella 8-ni parkimine lubatud vaid maja elanikele”, olnuks see veel kuidagi mõistetav, kuid isegi siis väga vaieldav, sest vastasmajade ees pole parkimistaskuid ja parkimine on seal hoopis keerukam, praktiliselt võimatu. Vikerlase 20 lähikonnas majas Vikerlase 19 paiknevad Humana kauplus, Vikerlase kaubanduskeskus, Solaariumikeskus, Tele-2, Pandimaja ja Farmaatsiakauplus, Vikerlase 23 majas paiknevad Laagna keskus, Hambaravi, Maxima pood, Alkoholipood Alexas ja Klaastaara kokkuost, mis alustavad tööd kella 9-st, osa veelgi hiljem. Parkimisvõimalused on siin väga ahtakesed, aga näiteks hambaarsti juurde minekuks oleks seda vaja. Samal ajal on praktiliselt kõik parkimistaskud Vikerlase 20 ees päevasel ajal tühjad, sest inimesed on tööl.

Diskussiooni vältimiseks ärgem alustagem vaidlust mitte ebamõistliku märgi, vaid selle tekkeloo üle, mis on selgelt korruptiivne (Transpordiameti või abilinnapea poolt tuttavatele teene osutamine ametiseisundit kuritarvitades või koguni pistise eest). Meiepoolsele küsimusele korrektselt vastamisest keeldunud või ilmselgelt vassinud Transpordiamet (asejuhataja härra Tiit Siimon) ja abilinnapea härra Taavi Aas ei ole suutnud meile esitada Vikerlase 20 elanike kirjalikku pöördumist (nelja silma all esitatud suuline taotlus olekski selgelt korruptiivne) märgi paigaldamiseks, märgi paigaldamist otsustanud asjatundjatest isikuteringi koosoleku protokolli ja otsustaja kirjalikku resolutsiooni just ööpäevaringset parkimist keelava märgi paigaldamiseks. Korruptiivne on ka fakt, et vaid ühe maja mõnede elanike (kõigil pole ju autot) huvides paigaldatud märgi hinna ja selle paneku kulud tasus põhjendamatult Tallinna maksumaksja.

Jämedaks eksimuseks on asjaolu, et see märk püstitati ilma kogu tänava liiklus- ja parkimiskorralduse korralduse süsteemse analüüsita (kui analüüs oli, siis peaks ka selle kohta leiduma mingi kirjalik paber) ja ümberkaudseid asjast huvitatud inimesi (näiteks vastasmaja elanikud) ja Vikerlase 19 ja 23 asutuste esindajaid kaasamata.

Ammendava ülevaate saamiseks piisab Teil Vikerlase tänavale kohalesõidust ja kohalike inimeste arvamuse ärakuulamisest. Meie arvates on korruptsiooniilming ilmselge ja palume Teid asjasse sekkuda. See võimaldab ehk paremini lahata ka teisi analoogseid Tallinna olukordi ja liiklusmärkide ilmumist sõprade ja tuttavate palvel või linnavalitsuse töötajate majade ette.