Mootorsõiduki ja rongi kokkupõrke juhtumeid oli 4, neis sai vigastada 1 inimene, hukkunuid ei olnud. Oluliseks näitajaks siinjuures on kokkupõrgete vähenemine võrreldes eelmise perioodiga ligi 4 korda (2011. aastal toimus raudteeülesõitudel 15 kokkupõrget) ning see, et kokkupõrgetes ei ole viimase kahe aastaga hukkunud ühtegi inimest, teatas Tehnilise Järelevalve Amet (TJA).

Rongi otsasõite raudteel viibinud inimestele oli möödunud aastal 12, neis sai vigastada 6 ja hukkus 7 inimest.

Enamus kokkupõrkeid (4 juhtumist 3) leidis aset talvisel perioodil reguleeritud ülesõitudel tähelepanematuse ning ilmastikuoludele sobimatu sõidukiiruse ja –stiili valimise tõttu.

TJA peadirektori asetäitja Anvar Salometsa sõnul on viimaste aastate tegevused tõstnud raudteeülesõitude ohutuse soovitud tasemele.

„Regulatsiooni uuendamine, probleemsete ülesõidukohtade sulgemine ja nähtavuse parendamine ülesõitudel ohutuse tagamiseks on vilja kandnud. Kokkupõrgete arv on kordades vähenenud ja hukkunuid pole viimasel paaril aastal olnud,“ lisas Salomets.

Otsasõitude peamiseks põhjuseks oli tähelepanematus ning liikluseeskirjade eiramine (8 juhtumit), samuti raudteel viibimine selleks mitteettenähtud kohas (4 juhtumit).

Hooletusest tingitud õnnetuste vähendamiseks piirati möödunud aastal mitmetes sõlmjaamades ning linnasisestel jaamavahedel (nt Tallinn-Balti, Lilleküla, Tapa, Tartu, Jõgeva) raudtee ületamiseks mitte ettenähtud kohtasid. Lisaks avati jalakäijate tunneleid (nt Ülemiste, Lagedi, Lilleküla), mis muudavad raudtee ületamise maksimaalselt ohutuks. Nende muudatuste positiivne mõju avaldub TJA hinnangul järgnevatel perioodidel.

Alates selle aasta juunist Eesti raudteedel sõitma hakkavad uued reisirongid nõuavad inimestelt senisest veelgi suuremat tähelepanelikkust ning ohutusreeglite järgimist nii raudtee ületamisel, rongi sisenemisel ja sellest väljumisel kui ka raudtee läheduses liikumisel.

Uute rongide kasutusele võtmine tähendab harjumuspärase rutiini muutumist- uued rongid on vaiksemad, kiiremad ning täiesti muutunud väljanägemisega.

Liiklejate ettevalmistamiseks uute rongide tulekuga seotud muudatusteks viib TJA alanud aasta esimeses pooles koostöös Elektriraudtee ja Operation Lifesaver Estoniaga läbi üle-eestilise teavituskampaania.