Uue valitsuse moodustamiseks tuleb president Kersti Kaljulaidil teha ettepanek võimalikule peaministrikandidaadile, suure tõenäosusega Jüri Ratasele. Üks võimalustest oli teha seda täna hommikul.

"Meie poolt oli valmisolek olemas," selgitas presidendi kantselei avalike suhete nõunik Taavi Linnamäe Delfile. Eile õhtul andsid kolme erakonna esimehed Kadriorus ülevaate läbirääkimiste hetkeseisust. Paraku olid võimalikel koalitsioonipartneritel mõned olulised asjad läbi rääkimata. Näiteks ei oldud eilseks veel lõplikult läbi räägitud majandus- ja maksupoliitika teema ning ei olnud selge, kas koalitsiooni plaanitakse kaasata Vabaerakond või mitte. Loe lähemalt SIIT.

Jüri Ratas on kinnitanud, et soovib saada peaministriks ning ootab huviga päeva, mil president Kersti Kaljulaid teeb talle ettepaneku peaministriks astuda. "Siin on oluline osa Eesti Vabariigi presidendil, kes peab otsustama, kellele ta selle ettepaneku teeb," ütles Jüri Ratas 14. novembril Vikerraadios.

9. novembril umbusaldasid Riigikogu liikmed häältega 63:28 peaminister Taavi Rõivast ja tema valitsust. Seejärel asusid uut võimalikku koalitsiooni moodustama Keskerakonna esimees Jüri Ratas, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jevgeni Ossinovski ja IRL-i esimees Margus Tsahkna.