Jüri Ratas ja abilinnapea Kaia Jäppinen annavad kolmapäeval kultuuriminister Raivo Palmarule üle Tallinna taotluse kandideerimiseks Euroopa kultuuripealinnaks aastal 2011, teatas Delfile Tallinna pressiteenistus.

“Tallinnas on parim kultuuriinfrastruktuur, siin elab ja töötab kõige rohkem tegijaid, kelle loomingust saab osa suurim arv inimesi ning siin asuvad rahvusvaheline lennuväli ja sadam, ka on Tallinnas parim turismiinfrastruktuur,” viitab Ratas Tallinna eelistele.

Tallinn Euroopa Kultuuripealinnaks 2011 töögrupi juht Kaia Jäppinen rõhutab erinevate huvialade tegijate osa Tallinna esialgse kultuuriprogrammi kokkupanekul. “15 ajurünnakus esitati palju huvitavaid ideid, toodi välja kitsaskohti ja pakuti neile lahendusi. Lisaks sellele laekus Eesti linnadest ettepanekuid ühisprojektideks ning juba on kokkulepped ühisprojektide osas ka Soome ühe kultuuripealinnaks kandideeriva linna — Turuga,” selgitab Jäppinen.

Jüri Ratase sõnul on lisaks koostööle Eesti linnadega oluline rõhutada sõnapaari “Euroopa kultuuripealinn”.

“Valides Tallinna, saame olla kindlad, et Eesti saab Euroopas märgatud ja teadvustatud. Tallinn kasutab ära oma osalemist 14 rahvusvahelises organisatsioonis ja koostöövõrgustikus ning kontakte paljude Euroopa linnadega selleks, et Eesti kultuuri Euroopas tõepoolest märgatakse,” rõhutab Ratas. “Aga ka selleks, et tuua Euroopa kultuuritipud Eestisse — Tallinnal on selleks jõudu. Tallinn on Eesti tugevaim trump.”

Tallinna saamist Euroopa Kultuuripealinnaks 2011 toetavad 31 Euroopa riikide pealinna ning endist kultuuripealinna: Helsingi, Riia, Berliin, Ljubljana, Stockholm, Varssavi, Strasbourg, St Peterburg, Kiiev, Nikosia, Kiel, Bergen, Luxembourg, Kotka, Veneetsia, Genf, Dartford, Turu, Tampere, Brügge, Porto, Schwerin, Graz, Pecs, Vilnius, Gateshead, Malmö, Kopenhagen, Amsterdam, Pariis ja Brüssel.