“Ma olen kindlasti seda meelt, et igasugune värviga ülekallamine seda [pronkssõduri] küsimust ei lahenda,” lausus Ratas kolmapäeval ajakirjanikele.

Ratase sõnul tuleb plätserdajatel pöörata tähelepanu asjaolule, et igasugune grafiti on Tallinnas keelatud ja selle eest võib munitsipaalpolitsei trahvi teha.

Linnapea kordas oma varasemat mõtet, et pronkssõduri küsimus vajab konsensuslikku lahendust. Hea ja tark otsus selles küsimus aga ei tule tema sõnul kahe päeva, nädala või kuuga.

Seetõttu võttis linnavalitsus oma kolmapäevasel istungil opositsioonilise Isamaaliidu algatatud metallmehe äraviimise eelnõu vaid teadmiseks.

“15 aastat tagasi, kui Eesti saavutas iseseisvuse, tuli see ühegi püssilasuta, ilma verevalamiseta ja ma ei pea loomulikuks, et 15 aastat hiljem hakatakse ühe mälestusmärgi nimel ja mälestusmärgi suhtes tarvitama vägivalda ja see on kindlasti taunimisväärt,” sõnas Ratas.

Ta lisas, et toetab president Arnold Rüütli ideed luua asja arutamiseks komisjon.

“Küsimus pole pronkssõduris, see on märksa laiem, küsimus on ajaloos,” sõnas Ratas. Tema sõnul on Tallinn valmis oma esindajad sellesse komisjoni saatma.

Tallinn kavatseb ka koostöös politseiga panna kaamera pronkssõdurit valvama.

Küsimusele: kas pronkssõduri ümber lahvatanud poliitilised pinged on seletatavad rünnakutega Keskerakondliku linnavalitsuse suunas, vastas Ratas, et see katse on luhtumas.

“Me ei näe, et see katse eriti õnnestuks — kui see on katse — meil on täna kindel enam volikogus. Volikogu enamus on kindlalt linnavalitsus toetanud.”

Linnapea sõnul võib Tõnismäe sündmuste taustal täheldada teatud erakondade katse alustada poliitilist võitlus eelseisvate presidendi- ja parlamendivalimiste ees.

Mida sümboliseerib pronksmees linnapeale? Vaikus.

“Ma ütleks nii, et personaalselt mind pronkssõdur ei sega Tallinna linnas ja ma ei ole mõelnud, et selletõttu end Tallinna linnast välja kirjutada,” lausus Ratas hoolikalt sõnu kaaludes.