Sel ajal kui Euroopa liidrid arutasid, kuidas leida Suurbritanniale paras ajapikendus Brexiti sasipuntra lahendamiseks, esines EKRE poliitik Jaak Madison sotsiaalmeedias avaldusega, kus leidis, et mõni Euroopa riik võiks plaanile veto panna ja Ühendkuningriigi juba homme EL-ist välja lükata.

See oli teravas kontrastis peaminister Jüri Ratase seisukohtadega, kes tuli Brüsselisse selge sooviga anda Londonile aega oma koduse sasipuntra lahendamiseks ja sammu seadmiseks. Ratas rõhutas Brüsselis korduvalt, et ei El-i ega Suurbritannia jaoks pole leppeta lahkumine hea ning kumbki pool seda ka ei soovi.

Samal ajal aga avaldas Ratase juhitava Keskerakonnaga võimukoalitsiooni pürgiva EKRE esindaja ja eelmises riigikogus Euroopa Liidu asjade komisjoni aseesimeheks olnud Jaak Madison Facebookis Ratasega risti vastupidise üleskutse.

„Selleks, et Brexitit edasi lükata, peavad seda konsensuslikult toetama kõik Euroopa Liidu riigid. Ma väga loodan, et leidub vähemalt üks riik, kes ei ole sellega nõus. Peab leiduma 27 riigi seast üks, kes pole nõus järjekordse pikendusega ning juba reedel juhtuks see, mille poolt hääletas üle 17 miljoni briti - Euroopa Liidust lahkumine,“ kirjutas Madison.

Madison viitas reedest rääkides 12. aprilli tähtajale, mis oli enne eilset erakorralist EL-i tippkohtumist Suurbritanniale tärminiks lahkumisleppe heaks kiitmiseks.

Madison pahandas järgmisena Briti peaminister Theresa Mayga süüdistades teda Brexiti õõnestamises. „Theresa May oli mäletatavasti Brexiti referendumil Suurbritannia lahkumise vastu. Nüüd on ta küll üritanud pidevalt väita, et Brexit toimub, samal ajal aga seda eesmärki õõnestanud.“

„Kaua see edasilükkamine siis kestab? Toimugu see juba ülehomme [reedel]!“ võttis EKRE poliitik nägemuse kokku.

Kommenteerides oma tulevase koalitsioonipartneri väga äkilist ja risti vastupidist Brexiti seisukohta seletas Ratas esiteks, et leppeta lahkumine pole kellegi soov. „Ma ei näe küll, et keegi Euroopa Liidu liikmesriikidest sooviks näha, kuidas Suurbritannia kukus üle kaljuääre. Soovitakse ikka kokkulepet.“

Kuid Ratas oli silmnähtavalt kidakeelne vastates küsimustele kas postituse valguses saab öelda, et tema enda ja EKRE välispoliitilised nägemused ikka kattuvad Brexiti küsimuses?

„Välispoliitilised nägemused oleme pannud ühiselt kirja meie koalitsioonileppesse, välis- ja kaitsepoliitika peatükki,“ kostis peaminister seepeale.

Täiendavale küsimusele, kas peaminister ootab, et ka EKRE jälgiks oma väljaütlemistes kokku lepitut, andis ta kindla vastuse vaid enda kohta. „Mina lähtun sellest, milles oleme kokku leppinud.“

Euroopa Liidu liidrid otsustasid eile Brüsselis anda Suurbritanniale Brexiti jaoks ajapikendust kuni 31. oktoobrini.