„Koalitsioonisaadikute käitumise tulemusena jäid läbi hääletamata energeetikaalased eelnõud, sealhulgas probleemkomisjoni moodustamine ning läbi selle lükati võimalik lahendus veel kaugemasse tulevikku,” selgitas Ratas.

Ratase sõnul on energeetika on tänases majandus- ja sotsiaalruumis niivõrd oluline valdkond, et selles küsimuses initsiatiivi hoidmisega peab tegelema riigikogu.

Ratas ütles, et toetab otsuse eelnõud moodustada vastav riigikogu probleemkomisjon kütuse- ja energiamajanduse oluliste strateegiliste suundade väljatöötamiseks. Energeetika on Eesti jaoks tuleviku perspektiivi silmas pidades peamisi probleeme nii majanduslikult, sotsiaalselt kui ka poliitiliselt.

„Eesti energiapoliitika üks peamisi suundasid on vähendada põlevkivi osakaalu, samas reaalsus räägib hoopis teist keelt,” märkis Ratas. „Põlevkivi osakaal energia tootmisel on viimastel aastatel pigem suurenenud kui vähenenud.”

Ratas ütles, et olukorras, kus Euroopa komisjon on teatanud, et vähendab aastateks 2008 — 2012 Eestile eraldatavat süsihappegaasi kvooti ning hiljemalt 2016. aastaks peame sulgema Narva elektrijaamade vanad plokid, muudab see energeetika valdkonna pea kõige aktuaalsemaks probleemiks lähemate aastate jooksul.

„Ainuüksi need aastanumbrid on piisavad argumendid, et moodustada veel üks eraldi seisev parlamendikomisjon,” selgitas Ratas. „Parima võimaliku lahenduse väljatöötamiseks on vaja kaasata võimalikult laiapõhjaline spetsialistide ja poliitikute ring, kes töötab üldsuse laiapõhjalisel osavõtul.”

Ratase sõnul tuleks kindlasti vältida sellist lähenemist, kus peaminister võtab riigile ehk maksumaksjatele tulevikuks kohustusi, millega ei ole põhjalikult kursis ei riigikogu ega avalikkus.