“Keskerakond läheb riigikogu valimistele vastu veendunult, et meil on nii plaan kui ka kogemused andmaks Eesti rahvale Põhjamaa riik, mida ta väärib," ütles Ratas. “Olen veendunud, et nende valimiste peateema peab olema inimene ja tema toimetulek."

Ratase sõnul oleme veel kaugel Põhjamaa riigi mudelist.

“Meie maksukoorem vajutab valusalt keskklassi ja madalapalgalisi, kuid sotsiaaltoetusi annab enim jõukatele," tõi Ratas näite. "Tööturg, kus vallandamisoht sunnib inimesi alla neelama alandusi ning valitsus, mis süüdistab ebaõnnes üksnes maailmakriisi, kuid töötuses ainult inimest ennast.”

Ratas avaldas kahetsust, et selle valitsuse ajal on Eesti kaotanud aega ja võimalusi. “Kui küsime endalt, kas meie elu on parem kui nelja aasta eest, siis selles vastuses peitub ka hinnang valitsuse tööle,” märkis ta.

“Tarbimismaksude tõstmine süvendas majanduslangust, sest see vähendas siseturu nõudlust," selgitas riigikogu asespiiker. "Käibemaksu ja aktsiiside tõus lasub raske koormana eriti väikese sissetulekuga inimeste perede eelarvetel."

Ratase sõnul on Eesti algeline maksusüsteem meie tänaste majandus- ja finantsraskuste üks põhjusi. See ei võimalda majandusel paindlikult reageerida majandustsükli muutustele. "Eesti vajab euroopalikku maksusüsteemi, mis elavdaks majandust ja arvestaks enam inimeste tegelike võimalustega,” leidis Ratas.