“Kuni 2002. aastani erastati Tallinnas kollaste kaartide eest üle 91 000 korteri, kokku üle 4,6 miljoni ruutmeetri elamispinda,” ütles Ratas. “Lähtudes korterite otsustuskorras erastamise vastaste loogikast kannatas riik seeläbi vähemalt 46 miljardit krooni kahju ja kas see kahju tuleks nende arvates 300 000 tallinlaselt sisse nõuda?”

Linnapea sõnul on korterite otsustuskorras müügi vaidlustanud SDE ja IRL seega omandireformi alused kahtluse alla seadnud. “Kas oponentide arvates tuleks omandireform kehtetuks kuulutada?” küsis Ratas. “Korterite otsustuskorras sundüürnikele müümise näol on tegemist omandireformi jätkuga. Aitame sellega tagastamisele läinud majades elavaid inimesi, kes ei saanud teistega võrdsetel alustel endale eluaset erastada.”

Linnapea rõhutas, et ka EVP-kroonide eest korteri erastada saanud inimeste puhul ei uuritud, mida erastajad oma varaga tegid ja kui paljud neist erastatud korteritest on hiljem edasi müüdud.

“Omandireformi seadus paneb läbiviimise kohustuse kohalikule omavalitsusele,” viitas Ratas. “Tallinna linnavalitsus on seadnud eesmärgiks lahendada sundüürnike probleem kui üks osa omandireformist. Loodame sellega lähima paari aastaga toime tulla. Selle saavutamiseks käivitasime 2002. aastal munitsipaalkorterite ehitamise programmi, seda eesmärki täidab ka korterite otsustuskorras müük.”