Perepoeg Jüri läks korraks tagasi elutuppa, kust ta oli just mõni minut varem välja tulnud, ja seisis ootamatult silmitsi põrandal lebava rästikuga. Noormees jooksis õue tagasi. “Toas on madu!” karjus ta ehmunult üle õue.

“Mitte keegi ei uskunud alguses poissi,” kirjeldas suvekodus juhtunut Urmas. “Arvasime, et poiss teeb lihtsalt nalja.”

Siis hakkas Urmast vaevama kahtlus. “Mulle turgatas meelde, et olin just natuke aega tagasi kuskilt lugenud, et rästikud on hakanud tuppa tulema. Läksin vaatama ja siis olin juba ka ise kindel, et see on tõesti rästik,” meenutab mees.

Pereisa Endel ja sugulane Aavo võtsid relvaks labidad kaasa ja tormasid majja. “Endel sai labidaga lüüa rästikule saba pihta ja samal hetkel lõi Aavo maol pea maha,” rääkis Urmas. “Õnn, et rästik ei jõudnud neid enesekaitseks salvata.”

Pärast mao tapmist selgus, et see oli emane rästik, kelle kõhus ootasid ilmavalgusse jõudmist pojad. Oleks vaid varem teadnud, et ta poegi ootas,” räägib Urmas õnnetult.

“Poegi ootavat ussi, olgugi, et rästik on mürgine, poleks küll mingi hinna eest tahtnud surma saata,” oli ka pereisa Endel veendunud.

Pärast tapmist mõõtis Aavo rästiku ära. “Ta oli 67 sentimeetrit pikk ja hästi paks. Aga ta ju ootas poegi. Eks ta sellepärast nii ümar oligi,” arvas Aavo.

“Naha jätan alles ja teen sellest mälestuseks kellarihma,” ütles Aavo.

Urmas oli kindel, et rästik oli põranda all juba öösel. “Me kuulsime öösel hiirte närvilist jooksmist, see lausa segas magamist. Küllap põgenesid närilised rästiku eest,” oletas noormees. Kuidas rästik elutoa põrandale pääses, on siiani mõistatus. “Tuli nähtavasti vundamendiprao vahelt,” kahtlustab Urmas.

Emased rästikud sünnitavad augustist septembrini kuni 18 95-180 mm pikkust poega. Rästiku mürgihulk on 30 mg, mis tähendab, et selle mürkmao hammustus on ohtlik, kuid täiskasvanud inimestel põhjustab surma harva. Lapsele võib selline mürgikogus aga eluohtlikuks osutuda.