Lukase sõnul huvitas eriraportööri ka vägivallajuhtum mustanahalise tudengi vastu Tartus. Minister kinnitas eriraportöörile, et Eestis mõistetakse hukka kõik vägivallajuhtumid, vahendas haridus- ja teadusministeerium.

„Selgitasin eriraportöörile Eesti ühiskonna arenguga seotud tõsiasju, sealhulgas ka seda, miks on Eestis üks riigikeel ja miks me ei kavatse seda muuta,” valgustab Lukas kohtumise tagamaid.

„Diène’ile oli jäänud ekslik mulje, nagu ei toimuks eesti- ja venekeelsete õpilaste õppekohtade finantseerimine võrdsetel alustel. Kummutasin need arvamused ja selgitasin näidetele tuginedes tegelikku olukorda.”

Eriraportöör märkis kohtumisel, et käsitleb raportis paljude riikide rahvusvähemuste poliitikat ja väljendas ühtlasi kriitikat Venemaa rahvusvähemuste poliitika suhtes.

„Kriitilisi märkusi teeb ta ka teiste riikide, sealhulgas Eesti kohta,” sõnas Lukas. „Kuid eriraportööri üldine suhtumine Eestit puudutavasse oli igati lugupidav ja asjalik. Kindlasti on huvitav seda raportit lugeda, kui see valmis saab.”

Kohtumise lõpus andis minister Lukas eriraportöörile Eesti ajalugu käsitlevat kirjandust, sealhulgas korporatsiooni Filiae Patriae koostatud küüditamise-teemalise kogumiku „Soviet Deportations in Estonia: Impact and Legacy”.

ÜRO rassismi, rassilise diskrimineerimise, ksenofoobia ja sellega seotud sallimatuse eriraportöör Doudou Diène viibis Eestis 24.-28. septembril. Visiidi põhjal valmib raport, mille lõppversiooni tutvustatakse märtsis Inimõiguste Nõukogu istungil Genfis.