Rasmusseni sõnul kindlustab EL-i otsustusprotsess suurte riikide käitumise vastu võetud arvamuste kohaselt. “Ilma EL-ita hakkaksid suured riigid Euroopas domineerima,” ütles ta teisipäeval ajakirjanikele.

“EL-ist väljasolevad riigid peavad EL-i otsustega arvestama ning sõltuvad neist. Miks mitte liituda EL-iga, kus saate ka otsustusprotsessis kaasa rääkida, kui EL-ist välja jäädes sõltute neist niikuinii? Väikesed riigid saavad EL-iga liitumisest ainult võita,” leidis Rasmussen.

Eesti peaminister Juhan Parts avaldas Taani peaministri visiidi üle heameelt ning tänas teda eesti rahvaga suhtlemise eest. “Mul on hea meel, et Taani, mis on EL-i liige olnud 30 aastat, tunneb huvi, kuidas meil läheb ja millised on meie inimeste mõtted enne sellist ajaloolist otsust,” ütles ta.

“Inimestel avanes Rakveres võimalus Taani peaministrilt vahetult küsida, kas Taani iseseisvus on aastatega kadunud, kas taani kultuur on 30 aasta jooksul hääbunud ja muud sarnast,” rääkis Parts. “Taani peaminister on tõepoolest kõige õigem inimene sellistele küsimustele vastama.”

Peaministrid puudutasid kohtumisel ka eesseisvat valitsustevahelist konverentsi. Partsi sõnul on Eesti seisukohad konverentsil valitsuse tasemel arutelu objektiks nädala või kahe jooksul.

“Eesti seisukohad ei saa palju erineda neist positsioonidest, millega me läksime tulevikukonvendi arutelule,” ütles Parts. “Küll on aga selge, et need seisukohad on põhjalikumad, argumenteeritud ja kindlasti realistlikumad. Meil on ka plaanis nendega parlamendi ette minna ning püüda arendada sisulist debatti ning saavutada teatud konsensus.”.