Näiteks Kadrioru Saksa Gümnaasiumi tugiselts saatis eelmisel nädalal kooli lapsevanematele kirja, kus paluti leida võimalus annetada iga kuu 50-100 krooni (3,20-6,40 eurot), et tagada lastele tualettpaber, koopiapaberivaru või kas või uute töövihikute eest tasumiseks vajaliku raha olemasolu.

Kuigi koolijuhi Imbi Viisma hinnangul kool nii suures puuduses pole, et tualettpaberit peaks hakkama lapsevanematelt lunima, näevad tugiseltsi juhtivad lapsevanemad olukorda natuke teisest vaatenurgast.

„Kool ei saa muidugi öelda, et neil tualettpaberit pole, kuid kui teise klassi tüdruk jookseb tualetti ja seal pole tualettpaberit, siis lapsevanem võtab sellisel juhul midagi ette,” sõnas tugiseltsi juhatuse liige Kärt Juhasoo-Lawrence ja lisas, et seni on tugiselts üritanud kooli toetada nii korjandustega kui ka jõulukaartide müügiga.

Tugiseltse ja sihtasutusi on paljudes Tallinna koolides. Kõige enam on räägitud küll Tallinna Inglise Kolledžis keeleõppe põhjendusega kogutavast ligikaudu 5000-kroonisest (319,6 eurot) aastamaksust, ent kärbitud tegevuskulud on sundinud sihtasutuste kaudu vanematelt abi paluma ka väiksemaid koole.

Lasnamäe Üldgümnaasiumi direktor Merike Vaarandi ei imesta sugugi, et koolide sihtasutused ja ka hoolekogud annetusi korjavad: „Tallinna finantsseis on nii tõsine, et koolidele eraldatav raha on ka sel ja eelmisel aastal kärbitud miinimumini.” 

Tallinna haridusameti info peaspetsialisti Leini Jürisaare sõnul ei aktsepteeri haridusamet seda, et sihtasutused ja mittetulundusühingud koguvad olmekulutuste katmiseks raha: „Me ei aktsepteeri vanematelt raha kogumist WC-paberi, remontide ja muu sellise tarbeks, sest niisuguste asjade hankimise tagab linn, seega peab WC- ja koopiapaberi hankimisega kooli juhtkond ise hakkama saama ilma sihtasutuste ja fondideta, enamik saabki.”