"Eestis asuvad haiglad tahavad järgemööda hakata ära keelama isadel oma laste sünnituste juures viibimist, põhjusena toodud viiruse suure levikuna! Oleme nõus end ennem testima ja kasvõi selle omast taskust kinni maksma. Negatiivse testi puhul nõuame, et saame oma laste sünni juures viibida otsast lõpuni!"

Just sedasi on sõnastatud allkirju koguv internetipetitsioon. Lühike ja konkreetne. Kella 23:35 seisuga 16.11 on allkirju kogutud 2617.

Sellele lisaks saadeti Delfi toimetusse ka rasedate pöördumine, kus teadvustatakse haiglate murepunkte, ent palutakse jätkuvalt võimalust tugiisikuid ka peale sünnitust kaasata.

Pöördumine on avaldatud täismahus:

Sünnitusmajade juhtkondadel on praegu raske. Nende tähtsaim ülesanne on tagada oma personali, värskete ilmakodanike ja nende emade tervis. Just seda püüavad nad karmimate piirangutega saavutada, kuid on selle asemel langenud nende samade inimeste pahameeletormi alla, keda nad kaitsta üritavad.

Sünnitajad ei mõista, kuidas isade keelamine perepalatisse neid kaitsma peaks. Ei mõista, sest tugiisikutele on juba praegu sünnitusmajas väga karmid reeglid. Kogu aja mask ees! Ei mingit sünnitusmajast sisse-välja käimist! Isegi sünnitusmajade kohvikud on suletud, et vähendada kontakte! Isadel polegi muud teha, kui värske emme kõrval püsida. Personaliga kokku puutudes on mõlemal maskid ees. Kas tõesti sellest kõigest hoolimata on tõendeid, et issid käivad mööda sünnitusmaja teisi koroonasse nakatamas? Piirangud peaksid ju olema tõenduspõhised.

Kas tõesti on probleem nad ära testida? Kui asi on rahas, siis pere võib ju maksta!

Sünnitajad ei mõista ka, miks ei testita sünnitusmajja tulles isasid - emasid küll testitakse ja need tulemused tulevad palju kiiremini kui tavalisest testimispunktist. Me ei räägi ju sadadest inimestest. Igas Tallinna sünnitusmajas sünnib päevas keskmiselt vähem kui 10 last. See tähendab vähem kui 10 tugiisikut päevas! Kas tõesti on probleem nad ära testida? Kui asi on rahas, siis pere võib ju maksta! Miks selline haiget tegev piirang, kui nii lihtne alternatiiv on olemas?

Täna ei ole enam ju sama seis kui kevadel. Kevadel oli kogu situatsioon uus, kogu riigis kuulutati välja eriolukord, üleriigiliselt suleti plaaniline ravi ja nii edasi. Oli arusaadav, miks kasutati karme reegleid. Täna aga peaksime olema targemad ja kasutama piiranguid ainult seal, kus on tõestatud, et need piirangud tõesti vähendavad nakatumisi olulisel määral. Hetkel jääb mulje, et kõige lihtsam oli rakendada täpselt samad piirangud ja seda ka tehti.

Kõige hullem on see, et naisi, kellelt võeti toona kõik võimalused, kasutatakse nüüd ära oma otsuste õigustamiseks, sest "kevadel läks ju emadel nii hästi".

Kõige hullem on see, et naisi, kellelt võeti toona kõik võimalused, kasutatakse nüüd ära oma otsuste õigustamiseks, sest "kevadel läks ju emadel nii hästi". Loomulikult läks kevadel emadel hästi - sest mida nad siis tegema pidid, kui neid juba sellesse olukorda sunniti? Nad ju ei jäta sünnitamata, nad ju ei jäta beebi eest hoolitsemata, ka verekaotusest nõrgad emad ajavad end püsti, kui nende imik nutab. Küsimus ei olegi selles, et emad ei saaks ilma isadeta hakkama. Aga me ei mõista, miks meid selleks ilma tõendeid esitamata sunnitakse, arvestades, et piirangutele on ka alternatiive.

Rasedate kogukond hindab, et sünnitusmajad meid kaitsta soovivad ja oleme selle eest tänulikud. Oma pisikese beebiga ei taha keegi haigeks jääda ning terved ämmaemandad ja arstid on meile eluliselt tähtsad. Aitäh, et võtate praegust koroonaolukorda tõsiselt - ka meie teeme seda. Palume lihtsalt kaaluda tugiisikute perepalatisse keelamise asemel hakata neid koos emaga haiglasse saabudes (kasvõi pere kulul) testima, et terved isad saaksid siiski pere juurde jääda. Siis oleme kõik kaitstud ning asjatu värsketele emadele haiget tegemine on välditud.