“Fetaalne alkoholisündroom ning teised raseduseaegse alkoholi tarvitamise tagajärjed on kõige traagilisemateks alkoholiga seonduvateks kahjudeks,” ütles AVE esimees Lauri Beekmann. “Räägime siin ju vigastustest, mis tekitatakse lapsele veel enne tema sündi ja paraku tema enda ema poolt.”

Fetaalne alkoholisündroom (FAS) on mentaalse taandarengu juhtivaks põhjuseks lääne tsivilisatsioonis.

“Alkoholi poolt tekitatud kahjustused lootele on valdavalt pöördumatud kuid samas 100% ennetatavad. Nende ainsaks põhjuseks on raseduse aegne alkoholi tarvitamine. Meediakampaaniaga soovime noorte naiste ja tulevaste emade tähelepanu sellele teemale pöörata,” selgitas Beekmann.

“Sageli on kuulda arvamust, et ega väike kogus alkoholi ikka midagi halba teha saa,” rääkis Beekmann. “Teadus ei kinnita aga ühtegi alkoholikogust lootele kahjutuks. Vastupidi, aina enam jõutakse järeldusele, et ka väikesed kogused võivad mõjutada loote arengut.”

Hiljuti võttis Suurbritannia vastu riiklikud juhised mis edastavad naistele sõnumi, et raseduse ajal ei tohiks alkoholi üldse juua. Täielikule alkoholist hoidumisele on juba rasedaid kutsunud näiteks USA, Kanada, Austraalia, Uus-Meremaa ja Prantsusmaa valitsused.

Raseduse aegse alkoholi tarvitamise teema on üheks prioriteediks ka Euroopa Komisjoni poolt heaks kiidetud Euroopa alkoholistrateegias.