Täna Washingtonis avaldatud WJP 2015. aasta raporti kohaselt paigutub Eesti valistuse avatuselt Euroopa Liidu riikidest kümnendal ning 102 maailma riigist koosnevas edetabelis ning 31 kõrgeima sissetulekuga riigist koosnevas edetabelis mõlemas 14. kohal, teatab organisatsioon pressiteates.

Eesti kõige parem seis on indeksi kohaselt kodanike õigusel infole (selles olime 4. kohal 102 riigist), kuid kõige kehvem seis kodanike osalemisel (selles olime 18. kohal 102 riigist).

Kõige esimene riik raportis oli aga Rootsi ning kõige viimane Zimbabwe.

WJP küsis oma raporti tegemise raames inimestelt üle maailma ka nende teadmistest ja harjumustest valitsuselt info küsimise kohta. Kui maailmas üldiselt teadis vähem kui 40 protsenti inimestest mõnda seadust või määrust, mis lubab tal valitsusasutustelt infot küsida, siis 64 protsenti eestlastest olid teadlikud sellisest seadusest. Samas vaid 14 protsenti küsitletutest olid seda võimalust kasutanud ning nendest 71 protsenti olid saanud ka vastuse ja 50 protsenti vastuse saanutest ei olnud selle protsessiga rahul.

WJP avatud valitsuse indeks on esimene püüdlus mõõta üldisel avalikul kogemusel ja eeldusel põhinevat valitsuste avatust.

Indeksi koostamise aluseks on ligi 100 000 majapidamist hõlmanud küsitlus ja erinevate riikide ekspertide intervjuud. Indeks katab 102 riiki ja jurisdiktsiooni maailmas ning on hõlmab nelja peamist osa: avalikustatud seadused ja valitsuse info, õigus informatsioonile, õigus esitada petitsioone ja kaasata kodanikke ning kaebusmehhanismid.