Täna puudub Raplamaa hajaasustusega piirkondades kaasaegse internetipüsiühenduse kasutamise võimalus ja Raplamaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Margus Jaansoni sõnul on teada, et sideettevõtjad seda ärilistel alustel ehitama ei hakka.

"Kiire ja stabiilne lairibaühendus on tänapäeval vajalik nii ettevõtluses kui inimeste igapäevases elukorralduses, mis võimaldaks elukohaks maapiirkonda valida. Ilma kaasaegse digitaristuta ei ole juba praegu võimalik tegeleda ettevõtlusega, haridust omandada ega osaleda kodanikuna infoühiskonnas," sõnas Jaanson.

Ta lisas, et Raplamaa omavalitsused soovivad kaotada digilõhe linna ja maa vahel, mis praegu jätab maapiirkonna elanikud kehvemasse olukorda. "Digikonna projekti elluviimisel saavad maapiirkonnad kasutada samu teenuseid nagu linna kortermajade elanikud."

Ka Läänemaa on hõredalt asutatud maakond, kus elavad ja tegutsevad toimekad inimesed ja ettevõtted. "Selleks, et maakond saaks pidevalt areneda vajame paremaid internetiühendusi, kui täna sideettevõtjad õhu kaudu meile pakkuda suudavad," lausus Läänemaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Deiw Rahumägi.

"Selleks, et Läänemaa elanikud ja ettevõtted saaksid osa kõikidest infoühiskonna hüvedest, peab valguskaabel jõudma tulevikus igasse Läänemaa majja," lisas ta.

Digikonna projekti teostava Topest OÜ esindaja Olav Harjo sõnul tuleb aktiivselt panustad maa ja linna vahel oleva digilõhe hävitamisse. "Ei saa jääda ootama ja lootma, et sideettevõtjad ehk kunagi tulevad ja missioonitundest ühendavad maapiirkondade majad kaasaegsete ühendustega. Seda ei juhtu, kuna see ei ole neile majanduslikult tasuv."

Tema sõnul on inult riigi ja omavalitsuste toel ning aktiivsete inimeste kaasamisel võimalik viia valguskaabliühendused maapiirkonnas olevate majadeni.

Digikonna projektiga on liitunud kõik Raplamaa omavalitsused, Põhja-Läänemaa omavalitused ning Türi vald Järvamaalt. Projekti juhivad Raplamaa Omavalitsuste Liit ja Läänemaa Omavalitsuste Liit.

Digikond on sõsarprojekt DigiMaa-le Harjumaal ja DigiTee-le Pärnumaal.