Tehnilise järelevalve ameti elektroonilise side teenistuse juhataja kohusetäitja Priit Soom nentis, et kui analoogtelevisiooni ajal sai topeltpildi või -heliga saate vahel hädapärast siiski ära vaadata, siis digitelevisiooni puhul ülileviga pilt hangub ja saade võib jääda nägemata, kirjutab Eesti Päevaleht.

Ülilevi tekib siis, kui signaal peegeldub teatud ilmaolude tõttu kõrgetes õhukihtides ja kandub kaugemale kui peaks.

„Tallinnas on televisioonisaatja 45. kanalil ja vastavalt sagedusplaanidele võib seda kanalit mingi vahemaa tagant, kus see meid ei sega, uuesti kasutada,” selgitas Soom. „Kui näiteks Vilnius kasutab samuti 45. kanalit, siis ülilevi puhul hakkab signaal nii hästi peegelduma, et jõuab Tallinna välja.” Sel juhul on aga digiboksi jaoks samal kanalil kaks eri signaali ja sellest seadme mõistus üle ei käi.

Levira võrguteenuste divisjoni direktori Tiit Tamme sõnul kannatavad ülilevi all kõige rohkem Eesti rannikualad: „Maismaal signaal nii hästi ei levi, meri aga on ülilevi suhtes eriti tundlik.“ 

Nii Soom kui ka Tamm tunnistasid, et probleemist vabaneda ei ole kuidagi võimalik, kuid veidi leevendust võib ülilevi probleemile saada niimoodi, kui kodus antenn veel täpsemalt kohaliku saatja poole sättida.

Soom ütles varasemate aastate analoogtelevisiooni kogemusele toetudes, et keskmiselt võib pildihäireid esineda suvepäevadel kokku umbes kahe nädala jagu.