“Ilma arvamine on aina tänamatum tegevus,” ütles Jäneda nõid Ille Lepasepp SL Õhtulehele. “Ning seda just viimastel aastatel.” Eesti ilm meenutab tema sõnul järjest rohkem Austraalia oma: vihm ja päike vahelduvad väga väikese vahemaa takka.

Heitliku ilma põhjuseks on Lepasepa arvates liigne metsaraiumine. “Seepärast on Eestis viimasel ajal aina tuulisem ning kahjuks ka vihmasem.”

Lepasepp ennustab, et juuli ja august tulevad pilvealused ja vinesed.Vähemalt 10. juulini on tema sõnul ilm vahelduv — juuni vihmad muutsid looduse niiskeks ning seepärast jääb taevas vähemalt sinnani pilviseks.

Pisut suvisemat ilma võib Lepasepa sõnul loota pärast seitsmevennapäeva.

Suve kõige kuumemat ja kuivemat ilma ennustab Jäneda nõid augusti esimesse poolde. “Vaat selleks ajaks soovitan ma võtta puhkuse,” märkis ta. Mõnel päeval peaks siis kraadiklaas näitama ligi 30 pügalat. Augusti lõpp tulevat tema sõnul taas jahedam-vihmasem.

Ka Leesoja nõid ehk Merle Mölder ennustab juuliks heitliku ilma jätkumist. “Alles pärast 20. kuupäeva on lootust paranemisele.” Väga palavaks läheb tema hinnangul alles 15.-20. augusti paiku. Sooja aega on aga üürikeselt ning septembriks leitsak taandub.

“Suvi jääb ka edaspidi vinduma ning niiskeks. Pikka kuiva ja kuumust ei tule mitte mingil juhul,” ennustas ka Lehtse Valve. Pisut suvisemaks läheb tema arvates juuli alguses, mil kuivemaid päevi tuleb vihmastest rohkem. “Aga äikesehood ning sääsed segavad ka siis puhkaja elu.”

Parim puhkuseaeg on Valve sõnul august, mil ilm on veidi selgem, kuid paraku mitte väga kuum.

“Suurt kuuma pole praegu küll kusagilt näha,” ütles ka Haapsalu kaardipanija Hildegard Römmel. Vähemalt juulis jätkuvat juuniga sarnane ilm. “Pilvede jooks on väga muutlik. See ennustab heitliku ilma jätku.”

Augustis tuleb Römmeli ennustuse järgi nädal või kaks 25-28kraadist sooja.