Keskmine kaal kõikide kottide peale oli 3,6 kg ning juba see ületab lubatud piiri.

"Sellised tulemused on kõike muud kui ootuspärased ja normaalsed," ütles õpilasliidu avaliku poliitika valdkonna juht Liis Konsap.

Tema sõnul on laste koolikotid ilmselgelt liiga rasked ja selle probleemiga tuleks tõsiselt tegeleda.

"Kindlasti tuleks sellega arvestada ka tunniplaani koostamisel," ütles Konsap. Lisaks vajaminevatele asjadele peavad lapsed koolis kaasas kandma ka kehalise kasvatuse tunni tarvis vajaminevaid spordiriideid. Väga paljud õpilased on musikaalsed ja käivad muusikakoolis, kahjuks kaasneb sellega ka kohustus vedada endaga kaasa muusikainstrumente, mis ei pruugi olla kerged.

"Liiga rasked koolikotid võivad tekitada rühihäireid. Selle ennetamiseks on head selga toetavad ranitsad, kuid need kaaluvad juba tühjaltki üsna palju," rääkis Konsap.

Mida vanem laps, seda raskem kott

1.­-3. klassides võivad õppetööks vajaminevate asjadega täidetud ranitsad kaaluda kuni 3 kilogrammi, 4.-­6. klassides on lubatud kaaluks 3,5 kilogrammi.

1. klassides kaaluti kokku 845 kotti, millest 47 protsenti olid üle lubatud kaalu.

2. klassides asetati kaalule kokku 888 kotti, millest 61 protsenti olid üle lubatud kaalu.

3. klassides kaaluti 743 kotti ja nendest 85 protsenti olid üle lubatud kaalu.

4. klassides kaaluti kokku 688 kotti ja nendest olid üle lubatud kaalu 75 protsenti kottidest.

Kampaania viidi läbi oktoobri algul ning sellest võttis osa 12 kooli. Nendeks koolideks olid Räpina Ühisgümnaasium, Võru Kesklinna Kool, Tallinna Saksa Gümnaasium, Rakvere Gümnaasium, Tõrva Gümnaasium, Järva­Jaani Gümnaasium, Pala Põhikool, Alatskivi Keskkool, Nõmme Gümnaasium, Miina Härma Gümnaasium, Viljandi Jakobsoni Kool ja Käina Gümnaasium.

Eesti Õpilasesinduste Liit on vabatahtlik demokraatlik ühendus, mis toob kokku Eesti üld­, kutse- ja erihariduskoole. Liit on suurim esindusorganisatsioon Eestis, esindades oma liikmete kaudu üle 90 000 õpilase.