Eesti Päevaleht kirjutas, et avaliku konkursi korras PPA-le uut peadirektorit otsinud komisjon leidis, et väärilist kandidaati kolme lõppvooru jõudnud inimese – Tarmo Miilitsa, Erkki Koorti ja Tõnu Hundi – seas polnud. Seda hoolimata sellest, et kõigi kolme näol on tegemist 20 aastat Eesti sisejulgeolekus töötanud inimesega.

„Väga peen. Korraga kolmele oma tippjuhile umbusaldust avaldada,“ kommenteeris kujunenud olukorda Reformierakonna ideoloog Rain Rosimannus oma Twitteri kontol.

Eile Delfiga rääkinud kogenud politseitöötaja ja riigikogulane Andres Anvelt peab võimalikuks, et konkurss politsei- ja piirivalveameti juhi kohale on fiktiivne olukorras, kus avaliku konkursiga inimest ei leitud ja nüüd otsitakse sobivat juhti sihtotsinguga.

Anvelti sõnul oli küll lootus, et siseminister tahab siiralt leida parimat kandidaati PPA juhi kohale, aga nüüd tundub talle, et kui ükski kandidaat, kes vastab tingimustele ja ei osutunud valituks, siis on juba teada, kellega rääkida.

Ka riigikogu liige ja kunagi siseministri ametit pidanud Kalle Laanet leidis, et politsei- ja piiriavalveameti juhi leidmise ebaõnnestumine konkursi korras näitab hinnangut kandidaatide senisele tööle. "See näitab seda, et asekantsler isegi ei sobi peadirektoriks," ütles Laanet Delfile.

Endise kõrge politseiametniku Ain Seppiku sõnul väljendas siseminister usaldamatust kahe peadirektori asetäitja professionaalsete omaduste vastu ja takkapihta veel asekantsleri vastu, kes tegeleb just nimelt julgeoleku valdkonnaga.

„Kui kaks peadirektori asetäitjat ja asekantsler ei sobi, siis järelikult on küsimus mitte nendes inimestes, vaid ministris,“ sõnas Seppik. „Kui neile järsku öeldakse, et nad ei sobi, kuidas nad siis veel alluvatele silma vaatad - sellest tuleb ju nii aru saada?“