„Edgar Savisaare lahkumine Eesti suurima erakonna liidri kohalt on igal juhul maavärin. Kuid ma pean tema otsust mitte kandideerida sellel kongressil esimeheks mõistlikuks ja õigeks. See oli ka minu soovitus talle. Samal ajal leian, et Edgar Savisaar väärib suurt tunnustust selle eest, et on üles ehitanud Eesti suurima erakonna ja on seda 25 aastat juhtinud selliselt, et erakond on olnud läbivalt Eesti poliitika tipus. Võin kinnitada, et Edgar Savisaarde suhtuvad austusega kõik Keskerakonna tuhanded liikmed ning erakonna kümned tuhanded valijad,” ütles Kaljulaid.

Tema sõnul ei vasta tõele tänasel pressikonverentsil esitatud Yana Toomi väited, et teised erakonna tänased juhid austavad Savisaart vaid näiliselt. „Enamik meist on erakonda panustanud ja Edgar Savisaarega koostööd teinud märksa kauem kui Yana Toom. Olime Edgari kõrval nii tema triumfides kui ka keerulistel aegadel. Muidugi hoolime temast siiralt ja vastupidist väita on taktitundetu,” sõnas Kaljulaid.

Kommenteerides Yana Toomi väidet selle kohta, et temas on rohkem Keskerakonda kui tema vastaskandidaadis Jüri Ratases, ütles Kaljulaid, et mõlemad on arvestatavad kandidaadid, kes esindavad Keskerakonna programmilisi seisukohti.

„Keskerakonna juhi kandidaatide seas ei ole rohkem või vähem keskerakondlasi ja Savisaare poliitilisele pärandile ei ole kellelgi monopoli. Tema pärandit esindab erakond tervikuna, mitte Yana Toom üksikuna. Uus juht ei pea homme välja tulema uue Keskerakonna programmiga. Keskerakonnal on programm olemas ja seda homsel kongressil ei muudeta. Tõsi, see vajab kaasajastamist, eriti majanduspoliitika osa, kuid see on juba edasiste diskussioonide ja tulevaste kongresside teema,” rõhutas Kaljulaid.

Linnaosavanema sõnul on viimased nädalad olnud keerulised, kuid siiski on tunda, et erakonnas on välja kujunenud teatud konsensus, et edasi tuleb minna koos ja erimeelsused tuleb ületada.

„Mul on hea meel, et Jüri Ratas ja tema toetajad ei ole kaasa läinud mõningate erakonnakaaslaste teravate väljaütlemistega, vaid on jäänud väärikaks,” sõnas Kaljulaid.