Inimõiguste Instituudis toimus Euroopa Romade Foorum Eestis (ERFE) koostöönõupidamine, kus arutleti romadega seotud tegevusi ning kuidas romasid paremini lõimuda Eesti ühiskonda.

Seoses Euroopa Parlamendi plaaniga kuulutada 2. august roma holokausti mälestuspäevaks leiti, et selle tähistamine Eestis annab võimaluse romade ajalugu Eestis teadvustada. 2013. aasta teisel augustil plaanib ERFE korraldada selleteemalise seminari või konverentsi.

Käsitleti ka roma keele kaitset ning leiti, et EGAMi soovitus lõimuda romasid Eesti ühiskonda venekeelse vähemusena ei ole põhjendatud. Selline käsitlus töötaks eesmärgile vastu ning ei arvesta Eesti romade kultuuri eripäraga.

TLU läbi viidud rahvusvahelisest uuringust "Teiste Sõnadega" ilmnes, et romasid kujutatakse üksnes negatiivses kontekstis.

Koostöönõupidamisel arutleti vajaduse üle moodustada ERFE esindajatest ja vabaühenduste ekspertidest koosnev ümarlaud, kuhu oleks kaasatud ministeeriumite esindajad. Ümarlaua eesmärgiks oleks parandada omavahelist suhtlust romade kogukonna ja riigi vahel ning aitaks kaasa romade paremale lõimumisele Eestis.

Ümarlaua kokkukutsumine tuleneb vajadusest läbipaistva ja ühtse poliitika järele, mis kaardistaks romade probleemsed valdkonnad, aitaks töötada välja võimalikud tegevused ning lähtuks Euroopa Liidu soovitustest romade võrdse kohtlemise ja võrdsete võimaluste eest Eestis.

Koostöönõupidamine "Romad Eestis" toimus European Grassroots Antiracist Movement (EGAM) Roma Pride tegevuste nädala raames.