Uuest aastast lubatakse põhikoolide lapsi kasutada Rahvusraamatukogu teenust kooli taotluse alusel või koos vanemaga registreerumisel.

Täna tõlgendas Tiiu Valm 10. oktoobril langetatud otsust pelga soovitusena lõpetada laste teenindamine.

Tiiu Valmi sõnul tõstatas Rahvusraamatukogu nõukogu soovitus rea probleeme, mis hõlmavad palju ulatuslikumat teemat kui vaid raamatukogusse puutuv.

"Jõudsime aruteluni, kuidas lahendada laste vaba aja veetmise probleemid, samuti laste lugemisprobleemid ja raamatukogu teeninduse osutamine raamatukoguvõrgus," rääkis Valm.

Ivi Eenmaa, kes töötades Rahvusraamatukogu direktorina oli otsuse taga lasta lapsi raamatukogusse, põhjendas oma toonast otsust muude laste vaba aja veetmise võimaluste puudumisega.

"Kõik nõukogu liikmed on täna seisukohal, et lugemist ei saa ära võtta ükskõik kus kohas, küll aga kaaluda, kuidas seda teha paremini," märkis Eenmaa.

Kultuuriminister Signe Kivi ja UNICEFi Eesti rahvuskomitee tegevdirektor Toomas Palu väitsid, et nad ei saanud tänasel nõupidamisel siiski vastust küsimusele, kas vastuvõetud otsus lükatakse tagasi või mitte.

"Ühelt poolt on Rahvusraamatukogu juhtkond ja nõukogu lubanud täna, et lugejad lapsed on Rahvusraamatukogusse oodatud, teisalt jäi vastus saamata küsimusele, kas see tähendab, et Rahvusraamatukogu nõukogu võtab oma eelmise nädala otsuse tagasi," ütles Signe Kivi ajakirjanikele.

Rahvusraamatukogu nõukogu liikme Sirje Endre sõnul on laste võimalused olla raamatuga kahekesi Tallinnas ja kogu Eestis halvad.

Tänase seisuga lahtiseks jäänud küsimustele loodetakse vastus leida 1. novembril, mil kohtutakse samas koosseisus, et arutada iga osaleja kaasa toodud konkreetseid ettepanekuid lastele pakutava raamatukoguteenuse arendamiseks Tallinna raamatukoguvõrgus.