Näiteks kohalike valimiste eel kritiseeris Reformierakond teravalt Keskerakonna vaateid Venemaa suhtes. Palju vastakat tagasisidet teenis Reformierakonna klipp, kus nad kasutasid kaadreid Keskerakonna poliitikutest, kes räägivad vene keeles. Lõpukaadreis esile astuv Reformierakonna meeskond vastandus vene keelt kõnelenuile otsustavalt, kõigil käed rinnal risti. Kampaania käigus rõhutati, et eestlaste lemmik on Reformierakond, venelaste lemmik Keskerakond.

Täna varahommikul saatis partei pressiteate, kus öeldakse, et Jüri Ratasele antakse üle arupärimine, kus nõutakse valitsusjuhilt vastuseid Eesti Vabariigi õigusliku järjepidevuse kahtluse alla seadmise kohta. "Reformierakonna saadikud juhivad oma arupärimises tähelepanu, et viimastel kuudel on praegune valitsus teinud ridamisi otsuseid ja avaldusi, mis seavad kahtluse alla Eesti Vabariigi õigusliku järjepidevuse ning veeretavad Eestile vastutuse okupatsioonikahjude eest, justkui oleksime end ise okupeerinud. Muuhulgas on võetud praeguse valitsuse poolt Eestile justkui Nõukogude Liidu õigusjärglasele kohustusi heastada Nõukogude Liidu poolt tekitatud kahju," seisab pressiteates.

Näiteks küsitakse: "Poliitika, mille üheks osaks on soov pisendada nõukogude kuritegusid ja Eestile tekitatud kahju, on saanud nimeks venetumine. Selle poliitika tulemuseks on tahtlikult või tahtmatult Eesti tõukamine Kremli mõjusfääri. Miks Te olete oma valitsuse poliitikaks venetumise tee valinud?"

Viidatakse ka sellele, et Mihhail Kõlvart kohtus mullu oktoobri lõpus Venemaa presidendi eriesindajaga rahvusvahelise kultuurikoostöö alal Mihhail Švõdkoiga."Kas Eesti valitsust juhtiva partei esindaja Mihhail Kõlvarti kohtumise tegelik sisu Putini eriesindajaga on põhiseaduse järgi Eesti sise- ja välispoliitikat elluviiva valitsuskabineti liikmetele teada? Millal seda valitsuskabineti liikmetele tutvustati?"

Keskerakondlane, peaminister Jüri Ratase büroo juht Tanel Kiik ütleb, et Reformierakond ei puhka ühelgi pidupäeval, ka naistepäeval. "Vastupidi, eesti-vene vastandumisega ühiskonna ja rahva lõhestamiseks ning partei toetajaskonna mobiliseerimiseks kasutatakse iga hetke ja iga võimalust."

Kiik lisab, et paljud politoloogid, ajakirjanikud ja ilmselt ka valijad uskusid, et esimehe vahetus toob erakonnale värske hingamise, mitmekesisema programmi ning euroopalikuma vaate. "Loodeti, et astutakse vajalik samm edasi ning tagatoa mõtlemismallid jäävad minevikku. Tegelik elu näitab vastupidist – Pevkuri lubadus lõpetada rahvuspõhine vastandumine ei pea esimehevahetusele vastu. Reformierakond mitte ainult ei jätka küünilist ja lõhestavat kampaaniat, vaid hagu pannakse veel alla."

Ta pöördub Kaja Kallase poole. "Kas rahvuspõhine vastandumine ongi liberaalsete väärtuste juurde tagasi pöördumine, mida olete korduvalt lubanud? Kas sellised ongi erakonnas omandatud poliitikaõppetunnid? Kas need ongi lubatud säravad mõtted, mille puudumist Hanno Pevkurile ette heideti? Kas selline ongi Reformierakonna juubelikingitus meie sajandivanusele Eesti Vabariigile? Kurb, väga kurb."