"Simon Wiesenthali keskus on taas oma aastaraamatus teinud Eesti Vabariigile etteheiteid „natsikuritegude“ uurimise leiguse kohta. Aga kas Eesti riik, vaevalt ühe miljoni etnilise eestlasega riik, kes on üle elanud suurriikide Saksamaa ja Nõukogude-Venemaa genotsiidi ja okupatsiooni, peab kandma
kollektiivset ja rahvuslikku vastutust tegude eest, mida on sooritanud need impeeriumid?" teatas Eesti Rahvuslik Liikumine.

"20. sajandi suurimate kuritegude eest ei kanna vastutust ei Eesti Vabariik ega Eesti rahvas. Teise maailmasõja vallapäästjad – Nõukogude Venemaa ja Suur-Saksamaa – pidasid Brestis ühist rõõmuparaadi sõja algatamise pärast. Just Venemaa kütuse, toiduainete ja materiaalsete ressursside najal alustas
Hitleri-Saksamaa oma Euroopa-vallutusi," märgib rahvuslik liikumine.

"Nagu Saksamaa on võtnud vastutuse tehtu eest, nii nõuame ka Venemaalt kui Nõukogude Liidu õigusjärglaselt vastutust ja vabandamist 20. sajandi kommunismikuritegude eest. Ei ole kellelegi saladuseks, et holokaust kahvatab kommunistide poolt tapetud saja miljoni inimese, kümnete rahvaste hävitamise ja massiküüditamiste kõrval!

Vene sõdur ei ole iialgi Eestit vabastanud! Meie jaoks asendus üks okupatsioon palju hirmsamaga – sakslastel ei olnud vähemalt kavas eesti rahvast hävitada! Vabastamisest ei räägi ka kümned miljonid Nõukogude-Venemaa tapetud inimesed, miljonid vägistatud Saksamaa ja Ida-Euroopa naised, isegi mitte Tsaari-Venemaa intelligents ja Venemaa patrioodid, kes hävitati enamlaste verejanu nimel," seisab pressiteates.

"Niikaua kui Nõukogude Liidu ja Venemaa kuritegusid õigustatakse ning eestlasi süüdistatakse fašismis ja natsilembuses, ei ole Eesti jaoks okupatsioon ega Teine maailmasõda lõppenud!"