"9. mail 2010 Moskvas tähistatav Suure Isamaasõja lõpu 65. aastapäev sümboliseerib eestlastele Nõukogude okupatsiooni põlistamist veel 46 aastaks," seisab ERSP juhatuse liikmete Tiit Madissoni ja Jaan Hatto meediale saadetud pöördumises.

"1991. aastal Eesti taasiseseisvus, kuid viis protsenti meie riigist jäi Venemaa poolt endiselt okupeerituks. Samas viibib kutsutuna Moskva pidustustel Eesti president Toomas Hendrik Ilves, kuigi Eesti teadupoolest ei kuulunud Teise maailmasõja võitjariikide hulka, vaid oli Krimmis 1945. aasta veebruaris toimepandud tehingu objektiks," jätkavad kirja autorid.

Peale selle soovivad Madisson ja Hatto piketiga tähelepanu juhtida ka Venemaa tegevusele Tšetšeenias, Dagestanis ja mujal Põhja-Kaukaasias: "Viimase 15 aasta kestel on Venemaa korraldanud genotsiidi vabadust ihkava tšetšeeni rahva vastu. /.../ Seetõttu peame president Ilvese osalemist Moskva võiduparaadil "tantsuks inimsööjaga" - kõiki rahvusmeelseid eestlasi mõnitavaks teoks, iseseisvusvõitluses osalenuile näkku sülitamiseks."

Põhja prefektuuri pressiesindaja Harrys Puusepp ütles Delfile, et ERSP on Venemaa saatkonna juures avaliku koosoleku korraldamise nõuetekohaselt registreerinud ja politsei selle toimumiseks takistust ei näe.