„Tahame praegu Ida-Virumaal tuulepargi valmis ehitada. Hiiumaa osas arvan ma, et see on hell teema ja las valimised on ära ja siis hakkame majanduslikku poolt arvutama,” selgitas Pärnits, kirjutab Eesti Päevaleht.

Ühtlasi arvestab ettevõte Pärnitsa sõnul ka võimalust, et Hiiumaa projekt võibki teostamata jääda ja investeerimiseks mõeldud raha suunatakse mõnda teise tuulepargi projekti.

Möödunud nädalal andisid Hiiumaal Raunisaare tuulepargi vastu oleva kodanikuühenduse esindajad nii Hiiu maavanemale kui ka riigikogu esimehele Ene Ergmale üle vähem kui kahe kuuga kogutud tuhanded protestiallkirjad. Pärnits möönis, et hiidlaste vastuseis on üsna märkimisväärne.

„Eks see suur vastuseis on ka meie enda viga, sest oleks juba varakult pidanud hakkama seletama ja rääkima. Kuna alguses olid kõik rahulikud, siis eks me ka ise olime naiivsed,” lausus Pärnits.

Kuigi Hiiu maavanema Hannes Maaseli sõnul ei anna suur protestiallkirjade hulk juriidilist tähendust, on need siiski tähenduslikud. „Tuulepargi vastu on selgelt vähemasti 8000 inimest. Kuigi osa allakirjutanutest pole Hiiumaaga seotud, valutavad ka need inimesed Hiiumaa pärast südant,” ütles Maasel. Kokku elab Hiiumaal ligi 10 000 inimest.

Maavanema sõnul on Hiiu, Lääne, Saare ja Pärnu maavalitsus algatanud ühise tuuleenergia teemaplaneeringu, mille koostamise käigus arvestatakse kindlasti inimeste suhtumist suurtesse tuuleparkidesse.

„Samas ei mataks ma Hiiumaale tuuleparkide rajamist võimalusena maha. Tegelikult ka need inimesed, kes allkirja andsid, pole mitte tuuleenergia vastu, vaid hiigeltuuleparkide rajamise vastu,” selgitas Maasel.

Vaid paari kuuga kodanikualgatuse korras hulga allkirju kogunud Taavi Ugami sõnul näitab muu maailma kogemus, et niivõrd võimsad tuulepargid on kahjulikud nii ümbritsevale keskkonnale kui ka inimeste tervisele. Näiteks suureneb märgatavalt tuulikute vahetusse lähedusse jäävate elamute müratase, pealegi peegeldavad tuulikulabad murduvat päikesevalgust.

„Tekib düskomfort, peavalu, sügav ruumiline desorientatsioon, krambid. Lisaks krampidele esineb migreenitaolist seisundit,” loetlevad tuulepargivastased omaalgatuslikus dokumendis, milles tutvustatakse tuulepargi negatiivset mõju.

Mullu sügisel Hiiumaale 500-megavatise tuulepargi rajamisest teatanud AS-i Raunisaare omanikeks on perekond Ülo ja Guido Pärnitsale kuuluv AS Mainor ja Kanadas registreeritud Greta Energy Inc. Ajakirjandus on Greta Energy omanikke seostanud ka Vene kapitaliga.

AS Raunisaare on taotlenud Käina, Emmaste ja Pühalepa vallalt võimalust algatada planeerimisprotsess, mille lõppedes saaks valdadesse rajada 500-megavatise tuulepargi.

Selle vastu allkirju kogunud Taavi Ugami andmeil pole praeguseks kolmest vallast planeerimisprotsessi alustanud vaid Pühalepa vald. Kuid Käina ja Emmaste vald on teemaplaneeringuga algust teinud.

„Sisuliselt on protsess kõige kaugemal Käina vallas, aga õnneks pole veel ükski omavalitsus midagi otsustanud. Ainsana on vaid Pühalepa vald öelnud, et nemad enne planeerimisprotsessi ei alusta, kui Eesti lääneranniku maakondade tuuleparkide teemaplaneering on valmis,” selgitas Ugam.

Juttu on olnud ligi 250 tuulegeneraatorit püstitamisest. Iga tuulegeneraatori tiivaotsa kõrguseks on planeeritud 150 meetrit, mis on neli korda kõrgem kui Hiiumaa sümbol Kõpu tuletorn.