Öise alkoholimüügi keelamist kaldub toetama 64 protsenti küsitletuist, kirjutab Postimees. 86 protsenti peab õigeks alkoholipiirangute rikkumise eest käivate karistuste karmistamist, selgub uuringukeskuse Faktum arvamusküsitlusest.

65-74-aastastest inimestest leidis 95protsent, et karistusi alkoholimüüki ja -tarbimist puudutavate nõuete rikkumise eest peab karmistama ja üle kolme neljandiku neist keelaks alkoholireklaami täielikult.

Nooremate küsitletute, eriti 25-34-aastaste seas jagunesid liberaalsema ja kõvakäelisema alkoholipoliitika pooldajad enam-vähem võrdselt. Tanklates ja kioskites alkoholimüügi piiramist pooldas 48 ja pidas valeks 51 protsenti mainitud vanuses küsitletuist.

Uuringu järgi ootavad rangemat alkoholipoliitikat kõigi kuue parlamendierakonna valijad, sealhulgas seni ka alkoholipiirangute vastu sõna võtnud Reformierakonna toetajad. 92 protsenti Reformierakonna valijaist soovis alkoholimüüki puudutavate nõuete rikkumise eest käivate karistuste karmistamist.

Faktum juhi Juhan Kivirähki sõnul on tulemus risti vastupidine seni meedias domineerinud arvamusliidrite seisukohtadele, kes on piiranguid teravalt tauninud. Tema sõnul toetab konservatiivsusele kalduv ühiskond praegu pigem korda ja rangeid meetmeid.

Res Publicasse kuuluva sotsiaalministri Marko Pomerantsi hinnangul on avaliku arvamuse küsitlustulemused igati ootuspärased. “Ega me siis tühja rapsi, et eesti rahvast hullutada,” sõnas ta.

Faktum viis arvamusuuringu läbi 14.-21. maini. Küsitlusele vastas 990 inimest.