Rahvaliidu juhatus meenutas, et 2001. aastal, kui sama kolmikliit üritas maha müüa Eesti elektrijaamu, koguti ettevõtmise vastu Rahvaliidu initsiatiivil üle 163 000 allkirja ja protsess peatati. Sama kolmikliidu juhtimisel on täna riik nii sügavas kriisis, et valitsus näeb lahendust riigivara, sealhulgas Eesti Energia müügis, teatas Rahvaliidu pressiesindaja.

Rahvaliidu juhatuse hinnangul on eelarveprotsess muutunud juhitamatuks, kuna valitsuserakonnad keskenduvad valimiskampaaniale, mitte majanduskriisist väljatuleku lahenduste otsimisele.

„Kuigi avalikkusele püütakse luua pilti, justkui oleks eelarvedefitsiidis süüdi maailmamajandus ja eelnevad valitsused, on kaks viimast aastat teadlikult koostatud eelarve, mille kulud ei vasta tuludele,” ütles Eestimaa Rahvaliidu esimees Karel Rüütli, lisades, et praegune kolmikliit on hüljanud seni Eesti majanduspoliitika nurgakiviks olnud tasakaalus riigieelarve.

Rahvaliit leiab, et rahandusminister peab tunnistama, et nii 2007. aasta positiivset lisaeelarvet koostades kui ka 2008. aasta riigieelarve suurendamisel 25 protsendi võrra, olid maailmamajanduses kõik tendentsid languseks. Veelgi enam, rahandusminister koostas 2009. aasta eelarve, mis oli üles ehitatud 2,6-protsendilisele majanduskasvule, samal ajal kui Eesti Pank prognoosis 4,5 protsenti langust.

„Rahandusministril oli pädevus võtta 2009. aasta eelarve riigikogu menetlusest tagasi, et viia see kooskõlla reaalsete tuludega,” märkis Rüütli.

Rahvaliidu juhatus on seisukohal, et valitsusel on viimane aeg koostada majanduse elavdamise pakett, mis lähtub ettevõtluse toetamisest ja inimeste toimetulekuvõimest. Selleks tuleb sarnaselt naaberriikidega kokku kutsuda ekspertidest koosnev kriisikomisjon.