Reformierakonna ettepanek näitab nende majanduslikku võhiklikkust ja lugupidamatust põllumajandusettevõtlusesse ning suhtumist maapiirkondade arengusse. Unustatakse, et otsetoetused on ennekõike tarbijatoetused ja nende vähendamine tähendab varem või hiljem tarbijatele olulist toiduainete hinnatõusu, teatas Rahvaliidu pressiesindaja.

Reformierakonna ettepanek põllumeestele makstavate otsetoetuste vähendamiseks toob endaga kaasa paljude talupidajate ja põllumajandusettevõtjate majanduslikesse raskustesse sattumise. „Nii nagu ka mujal Euroopas ei tule ka 90 protsenti Eesti põllumeestest ilma Euroopa ühise põllumajanduspoliitika raames makstavate otsetoetusteta ots otsaga kokku,” ütles Eestimaa Rahvaliidu esimees Jaanus Marrandi.

Marrandi märkis, et Eestis makstavad pindalatoetused hektari kohta on niikuinii 2-3 korda väiksemad kui vanades Euroopa Liidu riikides ning lubatud täiendavate otsetoetuste maksmine ca 750 miljoni krooni ulatuses on hädavajalik maaettevõtjate konkurentsis püsimiseks.

„Praeguseks ei ole midagi järele jäänud ka 2007. aasta teravilja ja toorpiima hinnatõusudest. Rohkem kui kahekordistunud väetisehinnad ja oluliselt langenud teraviljahinnad ei anna lootustki, et teraviljatootjad suudaksid vähenevate otsetoetustega toota kasumlikult. Ka toorpiima kokkuostuhinnad on kukkunud alates 2008. aasta kevadest allapoole omahinda,” tõdes Marrandi.

Rahvaliidu osalusel suudeti eelmises valitsuses jõuda otsetoetuste maksmisel Euroopa Liidu poolt lubatud maksimaalmääradeni. On äärmiselt kahetsusväärne, kui praegune valitsusliit mängib ühe aastaga maha saavutatud kokkulepped, mis olid suunatud maapiirkondade konkurentsivõime tõstmisele.