Täna riigikogus toimunud kodulaenu ümarlaua osalejad rõhutasid riiklikult garanteeritud intressipuhkuse vajadust kodulaenu võtnud peredele ja tõdesid riikliku intressipuhkuse vajalikkust ning kinnitasid edasise koostöö jätkamist, teatas Rahvaliidu pressiesindaja.

”Andes peredele kodulaenu intressimaksete tagamiseks praegu 150 miljonit, võidame mitmekordselt. Esmalt saab töö kaotanud pere pühenduda uue töö otsimisele. Teiseks hoiab riik suhteliselt väikeste kuludega inimesi vaesusse langemast, mis vastasel korral võib hiljem väljenduda riigieelarves miljarditesse ulatuvate sotsiaaltoetuste ja muude kulukate abinõudena. Seega on lühinägelik peaminister Ansipi väide, et laenuvõtja peabki lootma ainult iseendale,” ütles riigikogu Eestimaa Rahvaliidu esimees Karel Rüütli.

Tööturuameti peadirektor Tiina Ormisson tõdes, et majanduslanguse tingimustes uue töökoha leidmise aeg pikeneb.

SA KredEx esindaja Mirja Adleri sõnul peab Euroopa Komisjon vajalikuks, et riigid peavad majanduslangust pehmendama ning valima sobivad meetmeid majandussurutisest välja tulemiseks. Ta tõi eeskujuks Suurbritannia, kus 2009. aastast alustatakse riikliku intressipuhkuse võimaldamist.

Eesti Omanike Keskliidu esindaja Taavi Madiberk rõhutas, et intressipuhkuse võimaldamine aitab vältida olukorda, et raskustesse sattunud pere peab kodust välja kolima koos hiigelvõlaga.

Rahvaliidu fraktsioon on teinud ettepaneku luua õiguslikud võimalused, rakendamaks eluasemelaenu võtnud peredele riiklikult tagatud intressipuhkust.

Intressipuhkuse näol on tegu laenuga, mitte toetusega. Pakutava kava kohaselt on eluasemelaenu intressipuhkus mõeldud ainult lastega peredele töökohakaotusest tingitud ajutiste makseraskuste leevendamiseks.

Rahvaliidu fraktsiooni algatusel kogunenud ümarlaual osalesid Eesti omanike keskliidu, SA KredExi, tööturuameti ja Eesti kinnisvara liidu esindajad.

Ümarlaual viibinud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna, Keskerakonna, Eestimaa Roheliste ning Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni esindajad pidasid algatust oluliseks ja lubasid seda oma fraktsioonides tutvustada.