Toimetulekupiiri tõstmist taotles ka Rahvaliit – sellekohase ettepaneku tegid 2011. aasta riigieelarve eelnõule Rahvaliidu liikmed Mai Treial ja Ester Tuiksoo.

„Nagu selgub, ei olnud meie muudatusettepaneku puhul rahastamise katteallikad need kõige sobilikumad,“ selgitas Rahvaliidu aseesimees Mai Treial. „Kuid oleme muudatusettepaneku tegijatena nõus sellega, et ühise arutluse tulemusel on leitud sobivaim katteallikas ning toimetulekupiir uuel aastal tõuseb,“ peab ta kõige tähtsamaks tõsiasja, et niisuguse otsuseni lõpuks jõuti.

Käesoleval aastal on toimetulekutoetuse taotlejate arv kasvanud, kuid kulude mahu kasv seevastu on hoopiski pidurdunud. „Seni kehtiv toimetulekupiir on inimväärseks äraelamiseks kahtlemata ebapiisav. Olgugi et viimatised ekspertide arvutused elatusmiinimumi ja minimaalse toidukorvi maksumuse kohta pärinevad 2007. aastast – vastavalt 2341 krooni ja 1031 krooni –, võib arvata, et möödunud aastal toimunud aktsiisi- ja käibemaksutõus on minimaalse toidukorvi maksumust veelgi kergitanud. On igati loogiline, et toimetulekupiir katab vähemalt minimaalse toidukorvi maksumuse,“ lisas Mai Treial.