„Maakonnas tuleb senise riikliku maavalitsuse asemel luua omavalitsuslik maakondlik juhtimistasand,” märkis Lember. Ta lisas, et senised riiklikud maavanemad tuleb asendada omavalitsuste poolt valitavate maavanematega, seisab erakonna Delfile saadetud pressiteates.

Lember rõhutas, et maakondlik juhtimine peab olema parteipoliitikast lahus: „Maakondliku juhtimise ülepolitiseerimine halvab riigi ja kohalike omavalitsuste normaalset koostööd.”

Pärnumaal peetud arutelul avaldas Lember ka seisukoha, et valdade ja linnade lihtviisil liitmine haldusprobleeme ei lahenda ega anna loodetud kokkuhoidu. „Valdade liitmine ei suurenda raha hulka ühe ruutkilomeetri kohta,” sõnas ta.

Lemberi hinnangul vajab riik halduskorralduse ümberkujundamisel terviklikku, sisulist ning ühtset haldusreformi nii maakonna kui ka omavalitsuse tasandil. Väikeste omavalitsuste probleemide lahendamiseks pole Lemberi arvates vaja likvideerida suuremaid, kvaliteetset avalikku teenust pakkuvaid omavalitsusi, sealhulgas sajanditepikkuse identiteediga maakonnalinnu.

Rahvaliit toetab haldusreformi, mille tulemusel tugevneb maakonnatasand ja kohalik demokraatia kindlustab inimestele võimaluse osaleda oma kodukoha elu arendamisel.