„Kui 90ndatel tegi Mart Laar avalduse, et Eesti ei vaja põllumajanduspoliitikat, siis täna leiab Laar, et me ei vaja ka regionaalpoliitikat,“ ütles Rahvaliidu peasekretär Kajar Lember pressiesindaja vahendusel.

„Rahvaliidu hinnangul on regionaalarengu kõige tõsisem probleem vastuolu harukondliku ja regionaalse juhtimise vahel. Väga raske on ühildada ministeeriumide harukondlikke huve regionaalsete huvidega, kuna puudub seadusandlik baas poliitiliste erimeelsuste tõttu,“ tõdes Lember.

Rahvaliidu fraktsiooni riigikogus esitatud regionaalarengu suunamise seaduse eesmärk on luua seadusandlik alus, mis tagaks regionaalsete huvide arvessevõtmise riigieelarve koostamisel ja harukondlike arengukavade koostamisel, seisab rahvaliitlaste avalduses.

„Tuleb tõdeda, et valitsuskoalitsiooni tegevused on jätnud probleemid kohalike omavalitsuste kanda, näiteks 2008. aasta eelarve süvendab regionaalset ebavõrdsust ning vähendab oluliselt linnade ja valdade suutlikkust pakkuda kvaliteetseid avalikke teenuseid,“ märkis Lember.

„Kui eelmised Rahvaliidu osalusega koalitsioonid suurendasid kohalike omavalitsuste tasandusfondi vähemalt samas tempos riigieelarve keskmise kasvuga ning kohalikele omavalitsustele laekuv tulumaksu määr ja kütuse aktsiisist laekuv osa kasvas igal aastal, siis tänane valitsus on kõik need meetmed külmutanud,“ selgitas Rahvaliidu peasekretär.

„Lisaks tegi kevadel Reformierakond ettepaneku kaotada maavalitsused, mille tagajärjel seatakse ohtu Eesti tasakaalustatud areng, lõhutakse väljakujunenud haldusjaotus ja antakse kogu võimutäius harukondlikele ministeeriumidele,“ ütles Lember lõpetuseks.