„Igal inimesel on vabadus oma südametunnistuse järgi erakonda valida. Ja aastate jooksul on meiltki inimesi Keskerakonda läinud. Samas on mõtlevad inimesed, näiteks endised ministrid ja riigikogulased, liikunud Keskerakonnast Rahvaliitu. Ilmselt on siin põhjuseks ikka erakondade erinev sisemine õhkkond ja juhtimiskultuur,“ kommenteeris Tarvo Sarmet rühma aastate eest Keskerakonda astunud rahvaliitlaste avaldust.

„Mul on neist inimestest tegelikult kahju, sest neid peibutati aastate eest üle jooksma, kuid neid lubadusi ei peetud. Võtame ühe näite — rahvaliitlasena oli üks tänasele avaldusele allakirjutanuid Tõrva linnavolikogu esimees. Väidetavalt lubati talle aasta tagasi Keskerakonna Valgamaa juhi kohta, kuid paraku ta seda siiski ei saanud. Tänaseks on ta ka Tõrva linnavolikogus opositsioonis, kuigi linna juhib Keskerakond. Kui selline inimene kutsub rahvaliitlasi Keskerakonda, siis see on ju naeruväärne — ta tunneb ennast seal lihtsalt üksiku ja petetuna,“ selgitas Sarmet.

„Jääb mulje, et tegu pole endiste rahvaliitlaste isiklike seisukohtadega, vaid Keskerakonna peakontori poolt koostatud avaldusega, millele on sunnitud inimesi alla kirjutama. Mul on endistest Rahvaliidu liikmetest kahju, et Keskerakond on nad suukorvistanud. Rahvaliidus avaldavad inimesed oma mõtteid vabalt,” märkis Sarmet

Rahvaliidu volikogu otsustas esmaspäeval erakonna maakonna- ja linnaühenduste konverentside otsuste põhjal, et erakond jätkab iseseisvalt. Sellest hoolimata on Keskerakond moodustanud eraldi delegatsioonid Rahvaliidu maakonnaühendustega läbirääkimiseks, kuigi ühendused on teatanud, et nad ükshaaval läbi ei räägi. Seetõttu tuleb edasisi Keskerakonna poolt rahvaliitlaste suunas tehtud avaldusi tõlgendada tähelepanu mittevääriva provokatsioonina.

„Rahvaliidust on viimase kuu aja jooksul lahkunud vaid mõni üksik liige ja sedagi peamiselt seoses ametist tulenevate nõuetega. Oleme jätkuvalt üks suurimaid erakondi Eestis,“ kinnitas Sarmet.

Toobal: Rahvaliidu mõni poliitik on oma erakonnast eemaldunud

Keskerakonna peasekretär Priit Toobali sõnul näitab täna Rahvaliidu peasekretäri Tarvo Sarmeti tehtud avaldus, et mõni Rahvaliidu poliitik on eemaldunud oma erakonnast.

„Rahvaliidus on ilmselt rohkem sisedemokraatiat, kui selle erakonna peasekretär tahaks seda näha,“ ütles Toobal pressiesindaja teatel. „Näiteks on Põlvamaa, Saaremaa, Ida-Virumaa ja mitmed teised Rahvaliidu piirkondlikud ühendused teatanud valmidusest Keskerakonnaga rääkida läbi ning on moodustatud ka Rahvaliidu poolsed delegatsioonid. Mitmed kohtumised toimuvad juba sel nädalal. Keskerakond on demokraatlik erakond, seepärast just peavadki läbirääkimisi maakondade delegatsioonid.“

Toobali sõnul tuli  2008. aastal Rahvaliidust Keskerakonda 82 liiget ja 2009. aastal on tulnud juba 75 liiget. „Avalduse initsiatiiv tuli just allakirjutanutelt endilt,“ märkis Toobal. „Näiteks endine rahvaliitlane Ülle Juht on Valgamaa piirkonna aseesimees ja väga aktiivne keskerakondlane, kes on erakonnale juba selle lühikese ajaga palju andnud. Olen tänulik neile rahvaliitlastele, kes on Keskerakonnaga liitunud ja saanud aru, et koos meiega saavad nad oma ideid ja mõtteid ellu viia. Rahvaliit üksi enam ei suuda.“