Klassijuhatajatunnis vastseile koolilastele üle antud kilekottides oli lisaks markerile, pintslile, pliiatsiteritajale ja nurkjoonlauale Rahvaliidu (ERL) logoga pastapliiats, ERL-i kleebisega vihik ning ERLi presidendikandidaadi Arnold Rüütli propagandavoldik.

Nõo põhikooli 1.b klassi astunud Christopher Thomase isa Anti Perkson tunnistas, et oli üllatunud, kui leidis 1. septembril koju naasnud poja kotist Arnold Rüütli värvipiltidega voldiku “Kodust algab Eestimaa”.

“Hea, et selline propaganda veel laste päevikus pole,” lausus Perkson. “Selline käitumine pole küll kohane, eriti 1. septembril, aga kui erakonnad tahavad sellisele propagandale välja minna, siis mingu. Võtan seda rahulikult.”

Nõo abivallavanem Mait Raig, kelle tütar Hannaliisa sai samuti ERL-i reklaamkotikese, tõdes, et Rahvaliidu seesugused propagandavõtted jätavad Rüütli valimiskampaaniale kehva maigu.

Raig viibis ise klassijuhatajatunnis, kus õpetaja Kadri Luud propagandaatribuutikat jagas, kuid oli arvanud, et Luua antud kilekottides on töövihikud, mille ostmiseks kool kevadel lapsevanemailt raha kogus.

Raig kinnitas, et Nõo vallavalitsus ja volikogu on seisnud siiani suurte parteide poliitikast eemal ning ERL-i kampaanial pole kohaliku omavalitsusega mingit pistmist. ERL-i kuuluv Nõo vallavolikogu esimees Tiit Kubri nentis, et tema käsi polnud reklaami lasteni toimetamisel mängus.

“Üleeile (reedel — toim.) helistas mulle Heino Sepp Rahvaliidu Tartumaa organisatsioonist ja ütles, et lastele oleks vaja üle anda kingitusi,” rääkis Kubri. “Mina ütlesin, et olen volikogu liige ja sellega ei tegele.”

Kubri ei soovinud kommenteerida, kas ERL-i otsus levitada parteipropagandat esimese klassi õpilaste kaudu on eetiline või mitte.

1.b klassijuhataja Kadri Luud leidis, et parteipropaganda levitamine kuue- ja seitsmeaastaste laste abil on inetu, ning kahetses, et ta sellele tahtmatult kaasa aitas. Luua sõnutsi andis Rahvaliidu kilekotid talle Nõo põhikooli sekretär Tiina Aunamägi.

“Mulle jäi mulje, et see on Nõo valla kingitus,” sõnas Luud. “Nägin, et kotis on kirjatarbed ja mingi voldik, aga oli kiire ja ma ei hakanud süvenema, mida see endast kujutab.”

Tiina Aunamägiga ei õnnestunud ajalehel ühendust saada. Samuti ei vastanud Heino Sepa kodutelefon ning ERL-i Tartumaa organisatsiooni esimehe Koit Prantsi ega ERL-i peasekretäri Lea Kiiviti mobiiltelefon.

ERL-i aseesimees Ants Käärma kinnitas, et koolilaste kaudu propaganda levitamine pole osa erakonna ametlikust strateegiast presidendikampaanias.

“Ametlikult erakond seda arutanud pole ega ole soovitanud oma liikmeil ka selliselt tegutseda,” ütles Käärma. “Võib-olla oli see kellegi kohaliku inimese initsiatiiv, aga kelle, ei oska ma öelda.”

Käärma ei tõtanud reklaamvoldikute lastele sokutamist hukka mõistma, kuid arvas, et ise ta nõnda Arnold Rüütlile toetajaid ei koguks.

“Kui see on mõnd inimest solvanud või pahandanud, siis on tema emotsioon nähtavasti õigustatud,” tunnistas Käärma. “Seda on raske kommenteerida, et keegi kohalik aktiivne inimene, kes võibolla polegi meie inimene, on nii teinud.”