Neljapäeval ilmus ajalehe „Eesti Päevaleht“ arvamusrubriigis artikkel „Suitsetamine pole mõeldud naistele“. Nimetatud artikli teise osa neljandas lõigus sulgudes on Priit Kuusk avaldanud: „ja mõtlen suitsetavat venelannat vaadates: no suitseta, tapa ennast ja oma lapsi — teid on ju nii palju!“.

Nimetatud fraas solvab Eestis elavate venelaste tundeid ja samas kutsub avalikult üles venelaste vihkamisele ja vägivallale venelaste vastu, teatas Delfile Eestimaa Rahvaliidu Vene Ühendus. Artikli autor leiab, et venelasi on Eestis nii palju, et on õigustatud nende ja nende laste suremine. Seega võib järeldada, et Priit Kuuse arvates on õigustatud ka vene rahvuse esindajate tapmine.

Eesti vabariigi põhiseaduse paragrahv 12 lõige 2 sätestab, et rahvusliku, rassilise, usulise või poliitilise vihkamise, vägivalla ja diskrimineerimise õhutamine on seadusega keelatud ja karistatav ning et samuti on karistatav õhutada vihkamist, vägivalda ja diskrimineerimist ühiskonnakihtide vahel. Ülaltoodu alusel leiab ühendus, et Priit Kuuse ülalkirjeldatud tegevuses ilmnevad karistusseadustiku pargrahvi 151 lõige 1 kirjeldatud väärteo tunnused, mistõttu ühendus palub alustada väärteomenetlust.

Ühenduse pressiesindaja Rodion Denissov ütles Delfile, et kaevati ainult artikli autori peale, mitte Eesti Päevalehe peale. “Leht juba vabandas, sellepärast me kaebasime ainult autori peale. Selline asi on lubamatu.”

Avaldusele on alla kirjutanud juhatuse liige Vladimir Maslov ja juhatuse liikmed ning Rodion Denissov ja Vitali Faktulin.