Kolme rahvaliitlase ja kolme reformierakondlase allkirjaga pöördumine viitab eelkõige tõsiasjale, et suletud nimekirjade asemel avatud nimekirjad sätestava seaduse vastuvõtmise ja europarlamendi valimiste vahele jääb liiga vähe aega.

Riigikogu toetas seadust 61 poolt- ja 29 vastuhäälega kolmapäeval, europarlamendi valimised on 13. juunil.

Kolmapäeval seaduse vastuvõtmise vastu hääletanud rahvaliitlased ja reformierakondlased meenutasid, et kandidaatide registreerimine valimisteks peab algama 14. aprillil. Seega jääb kolmapäeval tehtud seadusmuudatuste jõustumisest kuni registreerimise alguseni paremal juhul poolteist kuud, lisasid nad kirjas Rüütlile.

Seaduse väljakuulutamist takistada püüdvad poliitikud meenutasid, et 2002. aasta juulis tunnistas riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium põhiseadusega vastuolus olevaks sama aasta 6. mail jõustunud kohaliku omavalitsuse valimise seaduse.

Muude asjaolude hulgas märkis kolleegium, et kuigi põhiseadus ei keela valimisreeglistiku muutmist vahetult enne valimisi, ei pea kolleegium demokraatlikuks selliseid vahetult enne valimisi tehtud muudatusi, mis võivad oluliselt mõjutada valimistulemusi ühe või teise poliitilise jõu kasuks.

Rahvaliitlased ja reformierakondlased nentisid, et selle seaduse jõustumise ja kandidaatide registreerimise alguseni jäi 2002. aastal veidi üle kolme kuu.

Presidendi poole pöördunud poliitikute hinnangul on vaieldamatu, et kolmapäeval vastu võetud seadus võib oluliselt mõjutada valimistulemusi ühe või teise poliitilise jõu kasuks.

Nende hinnangul kannatavad eelkõige need erakonnad, kes õiguspärase ootuse põhimõttest on kavandanud ja alustanud oma valimiskampaaniat seni kehtinud valimisseaduse alusel.

Praegu kehtiva ja muu hulgas suletud nimekirju eelistava seaduse võttis riigikogu eelmine koosseis vastu 2002. aasta detsembris.

Rahvaliitlaste ja reformierakondlaste kinnitusel on kõik erakonnad oma valimiskampaaniat selle seaduse alusel kavandanud ja sisuliselt juba alustanud.

Protestijad lisasid, et ka valitsus ei toetanud Isamaaliidu algatust ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond on oma kandidaatide nimekirja juba kinnitanud.

Riigikogus kolmapäeval vastu võetud avatud nimekirju sätestav seadus tähendab, et erakonna nimekirjast pääseb europarlamenti see kandidaat, kes kogub enim hääli. Suletud nimekirja puhul läheb Euroopa Parlamenti erakonna nimekirjas ettepoole asetatud inimene.