Rahvaliidu fraktsiooni esimehe Villu Reiljani sõnul asus Ilves eelmise aasta 5. veebruaril Berliinis Humboldti Ülikoolis peetud kõnes otseselt suurriikide sõiduvette, propageerides Euroopa Liidu muutmist rahvusriikide suveräänsust eitavaks föderaalriigiks.

Ilvese juhitud Maailma Majandusorganisatsiooni ja Euroopa Liiduga peetavate läbirääkimistel on pidevalt eiratud Eesti majandushuve, teatas Rahvaliidu fraktsioon ETAle. Reiljani sõnul peab aga Eesti välispoliitika edaspidi toetama ja teenima oma rahva majandusliku olukorra paranemist.

Rahvaliit pole rahul ka Mõõduka erakonna liikme Andres Tarandi juhitud Riigikogu väliskomisjoniga, mis töötab põhimõttel “ilma meieta tulgu või veeuputus”.

Kui Riigikogu jättis Ilvese Euroopa tuleviku konvendi delegatsioonist välja, siis teisipäeval nurjas komisjon Rahvaliidu seisukohalt protseduurilisi võtteid kasutades konvendi delegatsiooni moodustava otsuse vastu võtmine.

“Ununenud on jaanuari lõpul lendu lastud retoorilised hüüatused, et konvendi moodustamisega on väga kiire,” märkis Reiljan. “Nüüd seati Eesti delegatsiooni osavõtt konvendi avaistungist, 28. veebruaril, teadlikult ohtu.”