„Kui eelmised Rahvaliidu osalusega koalitsioonid suurendasid kohalike omavalitsuste tasandusfondi vähemalt samas tempos riigieelarve keskmise kasvuga ning kohalikele omavalitsustele laekuv tulumaksu määr ja kütuse aktsiisist laekuv osa kasvas igal aastal, siis tänane valitsus on kõik need meetmed külmutanud,“ teatas Eestimaa Rahvaliidu peasekretär Kajar Lember.

„Selline tegevus viib meid veelgi kaugemale võrdsete võimaluste ühiskonnast.“

Volikogu on seisukohal, et regionaalselt tasakaalustatud koolivõrgu, kultuuri- ja sotsiaalasutuste arengukava täitmiseks tuleb eraldada omavalitsustele järgmisel aastal vähemalt 1 miljard krooni. Samuti on oluline eraldada kohalikele teedele vähemalt 30 protsenti kütuseaktsiisist laekuvatest summadest.

Volikogu taunis ka majandus- ja kommunikatsiooniministri soovitust, mille kohaselt suletakse raskustes olevad bussiliinid ning lisaks sellele soovitakse talveperioodiks seisata Tartu-Valga rongid. „Selle asemel, et tegeleda probleemide sisulise lahendamisega otsitakse põhjendusi, miks ei ole lisavahendite leidmine võimalik,“ märkis Lember. „Tuleb tõdeda, et tuleva aasta eelarvesse planeeritud bussiliinide toetuse kasv ei taga maakondade minimaalseid vajadusi.“

Lisaks arutas volikogu ka kohalike omavalitsuste käimasolevate europrojektide kallinemist. “Vabariigi valitsus peab leidma täiendavad vahendid omavalitsustele, et katta aktsiiside kehtestamisest tingitud elektri- ja soojahinna tõus ning Euroopa Liidu struktuurifondide vee- ja kanalisatsiooniprojektide kallinemine,“ sõnas Lember.