“Koalitsioonikõneluste kaalukeeleks saab 2010. aasta eelarve koostamise põhimõtted, kus tuleb arvestada riigi reaalsete võimalustega,” ütles Eestimaa Rahvaliidu esimees Karel Rüütli pressiesindaja vahendusel.

“2010. eelarve tuleb koostada riigi reaalseid võimalusi arvestades. Pidev jupikaupa eelarve muutmine tuleb lõpetada,” lisas ta.

Rahvaliidu hinnangul tuleb parandada maksusüsteemi stabiilsust ja jätkusuutlikkust. “Samas on selles vallas vähemalt osa lahendusi pikema aja küsimused, hetkel tuleb majanduskriisist välja tulla,” tõdes Rüütli.

Rüütli sõnul on hinnatav Reformierakonna ja IRLi arusaam, et Rahvaliit võiks olla erakond, kes asetab Eesti huvid erakondlikest ettepoole, kuid see peab toimuma kõigi läbirääkijate osas.

Rahvaliit läheb läbirääkimistele avatult, konstruktiivselt ja põhimõttekindlalt. “Oluline on toimida vastutustundliku ja selge tegevusjoonega erakonnana,” sõnas Rüütli. “Volikogus vastu võetud põhimõttelised lähtekohad on aluseks Rahvaliidu läbirääkimismeeskonna tööle, mille lõpptulemused kinnitab volikogu, otsustades valitsusliitu minna või mitte.”

Rahvaliidu hinnangul tuleb juba läbirääkimiste alguses kokku leppida, et sõltumata tulemusest käituksid osalised ka lõpus viisakalt ega toimuks Eesti poliitikale tavapärast kemplemist.

“Mõistlikkuse piires saab ja tuleb teha kõigil osapooltel kompromisse, ent samas jääme me kindlasti oma aluspõhimõtetele, et majandus tervikuna, st inimesed, omavalitsused, haridus, kultuur, sotsiaalsfäär jääksid ellu ja toimiksid võimalikult väheste kaotustega,” rõhutas Rüütli.

21. mail pöördusid Rahvaliidu poole Reformierakond ja IRL ettepanekuga moodustada laiapõhjaline ühiskondliku kandepinnaga koalitsioon. Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu hinnangul loob Rahvaliidu osalemine võrdse partnerina võimaluse valitsusliidus, et maaelanikkonna, põllumeeste ja omavalitsustegelaste hääl ja huvid oleksid Eesti jaoks oluliste otsuste langetamisel selgemalt esindatud ja arvestatud.