Erakondade ühinemislepingu projekt saadetakse nüüd aruteludeks maakonna- ja linnaühendustele, teatas Rahvaliit.

„Läbirääkimiste käigus oleme jõudnud ühise nägemuseni Eestimaa ees seisvate probleemide lahendamisest ja saanud valmis tasakaaluka lepingu, kus on esindatud mõlema erakonna eesmärgid. Ühinemise eesmärgiks on uus tugev jõud, mis seisab inimeste eest nii linnas kui maal,“ kommenteeris Rahvaliidu esimees Karel Rüütli.

Delegatsioonide poolt koostatud ühinemislepingu projekti poolt hääletas Rahvaliidu juhatuse 17 liikmest 10 liiget. Lisaks oli varem oma toetusest teatanud 2 koosolekul mitteosalenud liiget.

"Nüüd saame anda ühinemise projekti sisuliseks seisukohavõtuks oma liikmetele, kes saavad ühinemise üle arutleda Rahvaliidu maakonna- ja linnaühenduste konverentsidel, mis toimuvad juba lähinädalatel," selgitas Rüütli.

Lepingule peavad andma hinnangu ka mõlema erakonna volikogud ning lõpliku kinnituse peab ühinemine saama Rahvaliidu kongressil ja SDE üldkogul.

Ühinemislepingu peamised põhimõtted:

1) Programm: peale ühinemist moodustatakse võrdsetel alustel programmitoimkond, kes töötav välja uue ühise põhikirja ja programmi, mille kinnitab ühine üldkogu. Seni kehtivad ideoloogiliste alusdokumentidena Rahvaliidu programm „Hooliv Eesti“ ja SDE programm koos;

2) Liikmed: vastavalt seadusele saavad ühinenud erakonna liikmeteks kõik ühinevate erakondade liikmed, kes ühinemise registrisse kandmise ajal kumbagi erakonda kuuluvad;

3) Nimi: ühinenud erakonna nimeks saab Eestimaa Sotsiaaldemokraatliku Erakond, kuna ühinev erakond on tervet Eestit kattev, linna- ja maainimesi ühendav ning sotsiaalseid ja demokraatlike väärtusi esindav erakond.

4) Piirkonnad ja osakonnad: ühinemisel kattuvate piiridega maakonna-ja linnaühendused ning osakonnad liidetakse ja liikmete poolt valitakse üheskoos 4 kuu jooksul ühised juhatused.

5) Juhtimine: peale ühinemist erakondade volikogude, juhatused ja aukohtud liidetakse. Otsuste vastuvõtmiseks peavad otsust toetama vastava organi ERLst pärit liikmete enamus ja SDEst pärit liikmete enamus. Volikogu ja aukohtu tööd kummagi erakonna varem valitud esimehed kaasesimeestena. Ühinenud erakonda juhivad Karel Rüütli ja Jüri Pihl kaasesimeestena.

6) Valimised: valimisnimekirjad ja valimisprogramm kinnitatakse ühisel valimiskogul sügisel.

7) Kampaaniajuhtimine: ühinemisprotsessi ja valimisteks valmistumist koordineerib operatiivselt 10 liikmeline koordinatsiooni nõukogu, kuhu kuuluvad esimehed, aseesimehed ja peasekretärid.

8) Ühinemisprotsess jõuab lõpule poole aasta kuni aasta pärast aset leidva ühise üldkogu toimumisega, kus valitakse uued juhtorganid ning kinnitatakse ühine programm ja põhikiri.Rahvaliidu peasekretär Tarvo Sarmet ütles ERR-i raadiouudistele, et ühinemise poolt hääletas 2/3 juhatusest.

Sarmeti sõnul seati ühinemise tingimuseks see, et tulevase erakonna juhatus ja volikogu pannakse kokku ühiselt ja otsused peavad saama mõlema poole enamuse heakskiidu.

Täna hommikul kiitis ühinemisleppe projekti heaks Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhatus.