Neljapäeval volikogus umbusaldusest pääsenud Tallinna linnapea Jüri Mõis ütles, et praegu on sõlmitud esindajate tasemel eelnevad kokkulepped, mis puudutavad muu hulgas vene keele ja kiriku olukorda Tallinnas.

Uue sõlmitava koalitsioonileppe kohaselt saab Rahva Valik kaks abilinnapea kohta. Üks neist on kavas juurde luua ja ühest loobub fraktsioon Rahva Usaldus.

Vene poliitiline ühendus saab ka kaks linnaosa vanema kohta, millest üks on kinnitamata andmetel Lasnamäe linnaosa vanema ametikoht.

"Jõudsime alles täna kell 14.30 Rahva Valikuga suusõnalisele kokkulepple, et hakkame koostööd tegema," ütles linnapea Mõis, lisades, et põhimõtteliselt sõlmitakse täiesti uus koalitsioonilepe.

Mõisa sõnul teevad järeleandmisi mõlemad pooled ning on võimalik, et linnavalitsus vaatab üle ka ametnike palgatõusu, millele Rahva Valik on vastu olnud.

"Umbusalduse läbikukkumine ei tulnud sugugi üllatusena, kontrollisin olukorda juba eelmisest laupäevast ja umbusaldusavaldusele alla kirjutanud Rahva Usalduse liikmetega pole meil mingeid läbirääkimisi olnud," kommenteeris Mõis võitu volikogus.

Mõis ütles ETV uudistereporterile, et ta leppis Rahva Valikuga kokku kõigepealt programmis ja siis jaotasid abilinnapeade kohad.

Fraktsiooni Rahva Valik kuuluvad Vene Erakond Eestis liikmed Nikolai Maspanov ja Valentin Strukov kirjutasid juba neljapäeva hommikul alla koostöökokkuleppele linna võimuliiduga, ütles neljapäeva õhtul BNS-ile Eestimaa Ühendatud Rahvapartei (EÜRP) juhatuse liige Leivi Šer.

Tema sõnul oli linnavolikogu fraktsioon Rahva Valik veel neljapäeva hommikul valmis minema lõpuni umbusalduse avaldamisel linnapea Jüri Mõisale ja linnavolikogu esimehele Rein Voogile.

"Kui me saime teada, et Strukov ja Maspanov on kirjutanud meie nõusolekuta alla kokkuleppele, mõistsime, et meil ei ole valikut," selgitas Šer fraktsiooni Rahva Valik EÜRP esindajate otsust asuda koostööle koalitsiooniga.

Šer lisas, et mitteametlikel andmetel oli Strukovile lubatud aselinnapea kohta kommunaalmajanduse alal.

"Meid huvitavad Tallinnas integratsiooniprobleemid," lausus Šer, oletades, et võimuliit on nõus asutama selle probleemiga tegeleva abilinnapea koha EÜRP esindaja jaoks.

Šer ei osanud vastata küsimusele, millistesse Tallinna linnaosadesse pakutakse Rahva Valikule linnaosavanemate kohti. "Meid huvitavad Tallinnas Lasnamäe ja Mustamäe," märkis ta.